Csillapodik a gyógyszervásárlási láz

Az elmúlt másfél hétben gyakorlatilag megrohamozták a patikákat Somogyban és Nagyatádon is. Némelyik előtt 30-40 méteres sorok kígyóztak. A patikusok szerint hónapokra spájzolnak az emberek, és mindent visznek.

Már Kaposvárról és más környező településekről is idejárnak vásárolni, náluk már több gyógyszer sem kapható – mondta az egyik dél-somogyi patika vezetője. – Nálunk most kb. napi 2500 doboz gyógyszer fogy, de csak 600-at tudok rendelni. Remélem, kitart a raktárban felhalmozott készlet. Persze, ha még másfél-két hétig így megy, akkor biztos, hogy komoly gyógyszerhiány lesz.

Ez nagyobb problémát okozhat, mint maga a koronavírus. A krónikus betegségekben szenvedők számára létszükséglet a napi gyógyszeradagjuk. Ilyenek például az inzulin, a szív- és érrendszeri vagy éppen az erős pszichotróp gyógyszerek és injekciók.

A patikusok szerint a két gyógyszer-nagykereskedelmi cég közül az egyik előrelátóbb volt: ők már korábban bevezették a dobozszám-korlátozást: patikánként meghatározott mennyiségnél nem szállítottak többet. A másik korlátlanul kiszolgálta az igényeket, így aztán néhányan elképesztően bespájzoltak. Tudunk olyan gyógyszertárról, amelyik a szokásos rendelés tízszeresét kérte és kapta: 250 ládányit.

Most már valójában a gyártókon múlik, hogy tudják-e pótolni a készlethiányokat. Így vagy helyreáll napokon belül az ellátás, vagy nagy gyógyszerhiány lesz – kommentálta az egyik somogyi gyógyszerész a történteket. – A Hungaropharmától (az egyik nagykereskedelmi cég) még rendszeresen szállítanak, de már ők is csak 3-4 napra. Normális esetben másnap itt szokott lenni a megrendelt áru.

Egyetlen pozitívumot említettek az általunk megkérdezett gyógyszerészek: némi egészségjavító hatása is lehet a koronavírus-járványnak, mert elkezdtek vitaminokat szedni az emberek.

Az interneten terjesztenek mindenfélét arról, hogyan lehet kivédeni a koronavírust. Az egyik ilyen „tuti” módszer a vitaminok szedése. Főleg a C- és a D-vitamint vitték, 3-5 dobozszámra – mesélte az egyik barcsi patikus. – Fel kellene hívni az emberek figyelmét, hogy a zsírban oldódó vitaminokat (D-, E-, A- és K-vitamin) túl lehet adagolni, úgyhogy ésszel kellene ezeket bekapkodni! Pl. a D-vitaminból egy átlagos korú és egészségi állapotú ember naponta legfeljebb 2 ezer egységet fogyaszthat.

Nagyatádon az elmúlt hét végére csillapodott a patikaroham a beszámolók szerint. Az elmúlt pár napban már rövidebb sorok álltak a gyógyszertárak előtt.

Annyi gyógyszert vásárolunk most Magyarországon, mintha 50 millióan lennénk – írta a 24.hu gyógyszeripari forrásokra hivatkozva. A koronavírus-járvány miatt lerabolt patikákba pedig így csak késve érkezhet meg az utánpótlás. Egyébként lenne mód lassítani a fék nélküli gyógyszervásárlást. A lap úgy tudja, gyógyszerész körökben azon versengenek az utóbbi pár napban, hogy ki milyen hosszú vásárlói blokkot tud prezentálni. Az eddigi rekord egy több mint 150 centiméteres hosszúságú blokk.

Megosztás