Csokorba szedtük az állatok világnapjára készült videókat

A Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület az állatok világnapjára a felelős állattartásra igyekezett felhívni a figyelmet. Egy híján húsz videót kaptak, most ezeket szedtük össze.

Ma van az állatok világnapja, Assisi Szent Ferenc halálának napja, aki tanításaiban azt hirdette, hogy minden élőlényt szeretnünk kell, amelyek körülöttünk élnek. Ha csak ezt az egyetlen tanítást, mondatot fogadnánk meg, vélhetően nagyságrendekkel jobb lenne a világ. Azonban, amíg a napi hírek között szinte mindennaposak azok, amelyek például egy felszámolt szaporítótelepről szólnak, vagy egy láncon sorsára hagyott kutyáról, kidobott, megvert, megszomorított és megalázott állatokról, és amíg a társadalom egy része nem látja be, hogy pusztán csak egy kevés változtatásra van szükség ahhoz, hogy a helyzet javuljon (például élni az ingyenes ivartalanítás lehetőségével, igaz, hiába van ingyen, ha nincs rá igény) addig a menhelyek, az állatvédők, azok a magánemberek, akik szabadidejüket, pénzüket és energiájukat áldozzák erre, nap mint nap falakba ütköznek, szélmalomharcot vívnak, hisz egy megmentett állatra százszor annyi megmentésre váró jut.

Éppen azért a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület a világnap alkalmából a felelős állattartás fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet egy videós kampánnyal, amire bárki küldhetett be felvétel.

– Nagyon boldog vagyok, hogy a jeles világnap alkalmából egy ilyen sikeres kampányt sikerült megvalósítani, 19 videót kaptunk a meghirdetett kezdeményezésre. Végtelenül hálás vagyok annak a közel 20 magánszemélynek, 1 egyesületnek és 1 intézménynek, akik időt energiát nem sajnálva egytől-egyig szuper videókat készítettek – fogalmazott Harsházi-Kovács Dorina, a nagyatádi egyesület önkénetese.

Hozzátette: a felelős állattartásról, sosem lehet eleget beszélni és nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatal korosztályra, érzékenyíteni őket a téma fontosságával kapcsolatban. Hiszen minél fiatalabb korban elültetjük a felelős állattartás ,,magvait”, az állatok iránti empátia fejlődése segíti a gyermekeket abban, hogy megtanuljanak tisztelettel és gondoskodással viselkedni más élőlények iránt. 

– Ez az empatikus hozzáállás nemcsak az állatokkal való kapcsolatot, hanem az emberi kapcsolatokat is egyaránt erősíti. A rendszeres gondoskodás és védelem során a gyermekek megtanulnak felelősséget vállalni másokért és a környezetükért is. A kezdeményezés fő célja az, hogy a gyermekek egyre tudatosabbá váljanak a körülöttük lévő állatvilág lakóinak szükségleteivel-igényeivel kapcsolatban, és ezáltal kialakuljon bennük az állatvédelem iránti felelősségteljes és érzékeny hozzáállás.

Csokorba szedtük a felhívásra érkezett videókat:

Megosztás