Indul a hajózási szezon és a viharjelzés a Balatonon

Nagyszombaton megkezdődik a 175. balatoni hajózási szezon. Tegnap pedig elindult a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon.

Kezdődik a 175. balatoni hajózási szezon

A szokásos tavaszi menetrend szerint a Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint a Fonyód-Badacsony útvonalakon közlekednek majd a személyhajók, és ugyanezen települések kikötőiből, valamint Keszthelyről indulnak majd sétahajók április 3-ától, szombattól – írta a hirbalaton.hu.

Várhatóan be kell tartani a pandémia miatt bevezetett szigorú előírásokat a hajókon is, amelyek csak korlátozott számban szállíthatnak majd utasokat.

Elindult a viharjezés a Balatonon

A katasztrófavédelem a Balatonon, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől egészen október végéig. Ezek évről évre százezrek pihenését teszi biztonságosabbá. A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat adja ki, a rendszer technikai üzemeltetését pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság végzi. 

A viharjelzőpontok villogó fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Ha nincs viharjelzés, nem égnek a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni. 

 

Megosztás