Drágultak a helypénzek – szedik a sátorfájukat a piacosok?

Több vásáros szerint a helypénzek drágulása miatt már nem éri meg neki az árusítás. A méterárak 100 forinttal drágultak a decemberi önkormányzati döntés értelmében. Előtte 10 évig változatlanok voltak.

Reggel 9 órakor indult útjára a piacfelügyelő beszedni a helypénzeket a szombati piacnapon. Január elejétől új díjszámítás van érvényben, melyről a 2019. december 12-i testületi ülésen döntött az önkormányzat. Már a második standnál egy kereskedő háborogva megtagadta a helypénz kifizetését, és azonnal pakolni kezdett.

Eddig 5-6 ezer forintot szoktunk fizetni, most 9 ezer forintot kértek rajtam. Alig van így is kereslet, nincsen vevőm. Miből termeljem ki ezt a díjat? Az összes kereskedő el fog menni innen. Összepakolok és elmegyek haza, majd jövök tavasszal. Elmegyek, veszek egy helyet majd Fonyódon – panaszolta a nagybajomi kereskedő.

Sokan nehezményezték a helypénzek drágulását
Sokan nehezményezték a helypénzek drágulását

A piacfelügyelőt is megkérdeztük az új díjakról, de nem kívánt nyilatkozni. Mindössze megjegyezte, hogy már csütörtökön általános nemtetszés követte az új helypénzek bejelentését.  

Ma reggel öt órakor is mindenkit figyelmeztettünk az árdrágulásra, ennek ellenére sokan meglepődtek az összegen – mondta a piacfelügyelő.

A decemberi ülésen az önkormányzat tulajdonában álló nem lakáscélú helyiségek 2020-as bérleti díjainak, valamint a helyi piac és vásár helyhasználati és helybiztosítási díjainak változásáról született döntés. A piacot érintő árváltozások értelmében

–        a vásárcsarnokban asztalról árusítás díja 1 méter felett 400 Ft/m/nap helyett 500 Ft/m/nap,

–        a vásárcsarnokban asztalról árusítás díja 1 méter alatt 200 Ft/m/nap helyett 250 Ft/m/nap,

–        sátras biztosított hely esetén 400 Ft/m/nap helyett 500 Ft/m/nap,

–        sátras nem biztosított hely esetén 800 Ft/m/nap helyett 900 Ft/m/nap lett az új helypénz.

Ezenkívül az árusító helyeknél parkoló gépjárművek után fizetendő összegek is változtak.

–        a sátrak mögött parkoló személygépkocsi esetén 500 Ft/m/ nap helyett 500 Ft-ot alkalmanként,

–        a sátrak mögött parkoló utánfutók esetén 500 Ft/m/nap helyett 500 Ft-ot alkalmanként,

–        a sátrak mögött parkoló tehergépkocsi esetén 500 Ft/m/nap helyett 1000 forintot alkalmanként,

–        a büfé kocsik esetében 4000 Ft/m/nap helyett 5000 forintot kell fizetni alkalmanként.

Utoljára jelentősebb áremelésre tavaly volt példa, akkor a féléves helybiztosítási díjat emelték meg 3600 forintról 4800 forintra. A kereskedő ezzel a díjjal váthatja meg a számára kijelölt helyet. A városgondnokság vezetője, Kutiné Csicskár Edit szerint a most kialakított új árszabás teljesen korrekt.

A helypénzekben 10 éve nem történt drágulás, most is csak többségében 100 forintról van szó. Az autók parkolását illetően pedig általánosságban elmondható, hogy sokkal kedvezőbbé váltak a feltételek. Úgy került sor a díjak módosítására, hogy több település piacdíjait megvizsgáltuk, és az alapján alakítottuk ki a helypénzeket. Összemértük egyebek között Kaposvár, Nagykanizsa, Dombóvár, Marcali, Barcs vásárhelyeinek díjszabását, és azokhoz igyekeztünk közelíteni. De, persze, minden városban mások a körülmények – mondta a városgondnokság vezetője.

Ennek ellenére többen panaszkodtak a vásárosok közül. Az egyik kereskedő szerint a környéken nem akad példa ilyen drága helypénzekre.

Én mindenhova megyek, 7 napból hetet. Ilyen sehol máshol nincs, sehol nem kérnek a kocsikért ennyit. A nagykanizsai piacon ott nem is kérnek az autókért semmit. Ott kipakolom ugyanezt, ami itt van, és fizetek érte 3-4 ezer forintot. Itt majdnem a dupláját, nekem ez így 4 ezer forinttal több hetente. Böhönyén ugyanekkora placcért 1500-2000-et fizetek. Marcaliban 2000-2500-at. Nekem ezek után nem biztos, hogy megéri kijönni Nagyatádra – jelentette ki a zalakomári hölgy.

Az egyik kereskedő szerint az árdrágulás nyomán a piac el fogja veszíteni az egyetlen versenyelőnyét az áruházakkal szemben.

Az önkormányzat sajnos multikkal akar versenyeztetni minket. Kiskereskedők vagyunk, egyéni vállalkozók, nem mikrovállalkozások vagyunk, tehát a család megélhetéséről van szó. Nem pedig arról, hogy itt az ember meggazdagodjon. És sajnos hiába mondja az önkormányzat, hogy 25 százalékos áremelést hajtott végre, de közben pluszban hozzátette a gépjárművek díját, így ez nekem 50 százalékos áremelés. Én ezt itt nem tudom érvényesíteni, a piac el fogja veszíteni az olcsósága jellegét. Ha megemelem az árakat, már elmennek a vevők, nem tudok versenyezni a multival, teljes befulladás az egész – panaszolta a kereskedő.

Arról nem tett említést, hogy a multiknál 10 év alatt mekkora áremelkedés történt. A helyiek szerint egyébként mindettől függetlenül nem kell a piac forgalmának jelentős visszaesésétől tartani. 

Fotók: Röhrig Dániel

Megosztás