Egy határokon átívelő projekt résztvevőit fogadták Nagyatádon

Olaszok, franciák, finnek és lengyelek érkeztek Nagyatádra egy projekttalálkozó keretein belül, aminek a célja a tapasztalatcsere, illetve az EU által finanszírozott projektek megvalósításának bemutatása volt.

Az Európai Unió finanszírozásával és a Somogy Vármegyei Önkormányzat közreműködésével megvalósuló, határokon átívelő együttműködésen alapuló projekt (CASPER) célja a leszakadó, elöregedett régiók alkalmazkodóképességének javítása, amely a meglévő adottságokra, kulturális hagyományokra és szakértelemre épül. Az úgynevezett rural shrinking, azaz a vidéki települések zsugorodása nemcsak Magyarországon probléma, hanem az Európai Unió más tagállamaiban is.

Éppen ezért a komplex EU-s programhoz több ország csatlakozott, azok, ahol hasonló problémákkal küzdenek a vidéki települések, mint Magyarországon. Több országból is érkeztek Somogyba, illetve Nagyatádra olyanok, akik a saját országukban igyekeznek lassítani a fenti folyamatokat. Az Európai Unió pedig jelentős anyagi forrást biztosít ehhez. Ennek a felhasználását mutatta be a polgármester a mintegy húsz fős delegációnak. A szintén ugyanezen a projektek dolgozó szakemberek Olaszországból, Lengyelországból, Finnországból és Franciaországból érkeztek Nagyatádra szerda délelőtt.

A Városháza tanácstermében Ormai István köszöntötte a vendégeket, beszélt a város gazdasági helyzetéről, a helyi vállalkozókról, majd Hantosi Réka projektfelelős tartott előadást a mintegy 3 és fél milliárd forintnyi, az Európai Unió által finanszírozott nagyatádi fejlesztésekről. Az Európai Uniónak köszönhetően 2019 és 2022 között a többi mellett három nagyatádi óvoda energetikai fejlesztése, eszközbeszerzése, a Dél-Somogy Irodaház rekonstrukciója, energetikai modernizálása valósult meg. A vendégek beszámolót hallottak a déli iparterület fejlesztéséről, a geotermális fűtés bevezetéséről, a bicikliút elkészültéről, a T25 felújításáról, eredeti állapotába visszaállításáról, a Széchenyi park fejlesztéséről, valamint a József Attila sétányról is, illetve más, olyan fejlesztésről, ami a projekt kimondott célja, azaz közvetlenül hozzájárul a népesség és a fiatalok helyben maradásához.

Vránics Ildikó az Esély Otthon projekt megvalósításáról, a Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon projektről számolt be, amire 200 millió forint támogatást biztosított az Európai Unió. Ebből a pénzből egyebek mellett 8 nagyatádi ingatlant újítottak fel, rendeztek be, és ezekre 18 és 33 év közötti nagyatádi fiatalok pályázhatnak.

A prezentációkat követően a vendégek egy séta során megnézték a fentebb említett, a projekt céljaihoz illeszkedő, közelmúltban megvalósult fejlesztéseket.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás