Egy métert esett a talajvízszint, porzik a szántó

Idén már több mint 200 mm csapadéknak kellett volna hullania, de csak a tizede érkezett. Somogyban az őszi búza negyede és a repce harmada már csak közepes vagy gyenge minőségű. Emiatt további drágulás várható.

Elmaradtak az életmentő esők

Legalább 180 mm csapadék hiányzik a földekről, az őszi vetések óta nagyon kevés csapadék hullott megyeszerte – mind hó, mind eső formájában -, összesen 35-50 mm. Napjainkra kialakult a tartósan vízhiányos időszak, ami Somogyra különösen igaz. Megyénkben százéves átlagban 750 mm csapadéknak kellene esni évente.

Ennek az a következménye, hogy az őszi vetések állapota különböző minőségű. Az őszi búzából 42 ezer hektár még jó minőségűnek mondható, ez még megmenekülhet. További 10 ezer hektár már csak közepes, újabb 3 ezer hektár pedig gyenge – ismertette a friss adatokat Mocz András, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke. – A 16 500 hektáron vetett őszi árpa 20 százaléka közepes minőségű, a többi jó. A 3300 hektárnyi tritikálé közepes minőségű. A 15 ezer hektáron vetett repce kétharmada jó, egyharmada viszont közepes vagy gyenge minőségű: korai virágzás és kisebb mennyiség várható. A csapadékhiány miatt a kalászosoknak a szárba szökése is gyengébb lesz, ami kihat az átlagtermésre és a minőségre egyaránt.

Durván zuhant a talajvízszint

Az erdőtenyészet számára is nagyon kevés a csapadék, folytatta a somogyi alelnök: a talajvízszint átlagosan 1 méterrel van alacsonyabban, mint egy átlagos évben, vagyis rendkívüli mértékben. A talaj vízháztartása sokkal gyengébb, a fák is sínylődni fognak, ha pedig tartósan, 3-4 évig alacsony marad a talajvíz, akkor pusztulásnak indulhat az erdő, tette hozzá Mocz András. Ilyenkor ugyanis ez egyes egyedek legyengülnek, és megjelennek a másodlagos károsítók (rovarok, gombák, baktériumok).

Átestünk a klímaváltozás kapuján, számolnunk kell ezzel, és törekedni mind a hagyományos mezőgazdaságban, mind az erdőgazdálkodásban a klímaállékony, szárazságtűrő fajták alkalmazására. Délről kell szaporítóanyagot hozni – vonta le a következtetést az agrárkamara somogyi alelnöke.

Drága mindennapi kenyerünk

Szerencsére kenyérgabonából önellátók vagyunk, takarmánygabonából már kevésbé, mindenesetre elmondható, hogy az idén biztosan nem csökkennek a terményárak, fogalmazott nagyon visszafogottan az alelnök. Azaz a szomszédunkban dúló háborútól függetlenül is arra számíthatunk, hogy tovább drágulnak az élelmiszerek. 

Életmentő lenne az eső, amire csütörtöktől van is kilátás: Nagyatád térségében 30-35 mm-t jövendölnek az előrejelzések.

Megosztás