Egyetlen hirdetésre két-három csaló jut

Nagyon észnél kell lenni, amennyiben a Facebook piacterén hirdetünk meg valamit. Számos olvasónk jelezte, hogy az elmúlt időszakban nagyon megszaporodtak a csalók.

Olvasóink is jelezték, valamint jómagam is kipróbáltam, hogy egy hirdetés a Facebook piacterén gyakorlatilag mágnesként vonzza a csalókat, ráadásul értékhatártól függetlenül jelennek meg az álprofil mögé bújt bűnözők.

A legújabb szokás az, hogy a csaló megírja: minden költséget vállal, elintézi helyettünk a szállítást is, nekünk pusztán annyi a dolgunk, hogy az általa megadott linkre kattintva belépünk egy felületre, ami megszólalásig hasonlít a GLS/Foxpost csomagküldő oldalára. Aki szemfüles, az hamar kiszúrhatja ezeken az oldalakon, hogy rossz magyarsággal megfogalmazott, összecsapott oldalról van. Ebben az esetben azonnal be kell zárni a felületet.

A legcélszerűbb az, ha egyáltalán nem jutunk el odáig, hogy e-mailt kapjunk ezektől az álprofil mögé bújt csalóktól, a legjobb megoldás az, ha a fenti esettel találkozunk: letiltjuk a felhasználót, majd jelentjük a Facebook irányába. (Bár, nehéz elképzelni, hogy ennek kézzelfogható következménye lenne.)

Gyanút kelt az is, hogy a csaló egyáltalán nem érdeklődik a termék iránt, egyből rátér a vásárlásra, a szállításra, pedig a csomagautomatánál tudni kellene a méreteket is.

Mindenesetre belementem a csaló játékába, regisztráltam egy eldobható e-mail címet (egészen pontosan ezt adtam meg a csalónak: qfrvashaycrqplxnza@cazlg.com, de a szellemi magasságuk ebből is kiviláglik, ugyanis gond nélkül elküldték a linket rá), majd rákattintottam a linkre, ami megnyitott egy oldalt, ami hasonlít valamelyest a GLS oldalára. Itt a folytatás gombra kattintva bejön egy felület, ahol ki kell választani a bankunkat (legkésőbb itt kell, hogy gyanús legyen, egyrészt azért, mert olyan bankok is fel vannak sorolva, amelyek már nem léteznek, illetve miért nekünk kell belépni bármilyen netbankba ahhoz, hogy ők pénzt küldjenek nekünk), majd ha esetleg valami oknál fogva bárki megadja ezen a felületen a banki adatait, akkor kész a baj, ugyanis az itt megadott adatokkal a csalók belépnek a bankunk netes felületére, és onnan utalást kezdeményeznek a saját számlájukra, ezt követően pedig futhatunk a pénzünk után.

Néhány tanács: mindig használjunk kétlépcsős azonosítást, ahol csak lehetséges, mert amennyiben a jelszavunk a csalók tudomására jut, akkor sem tudnak belépni, hisz egy sms-kód is szükségeltetik a továbblépéshez. Soha ne nyissunk meg olyan linket, ami banki belépést ígér, a bankunk garantáltan nem fog küldeni ilyet. Érdemes megnézni az érdeklődő Facebook profilját. Gyanút kelthet, ha nemrégiben regisztrált, ha túl kevés ismerőse van, vagy az ismerősei között szép számmal fordulnak elő cirill betűvel írt nevek.

Az internetes csalások megszaporodásáról korábban itt írtunk.

A Blikk pedig a napokban számolt be egy bűnbanda elfogásáról, akik hasonló módszerekkel csaltak ki pénzt az áldozatuktól.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás