Egyre több az igény az óvodai ügyeletre

Hétről hétre növekszik azoknak a szülőknek a száma, akik kérik gyermekük óvodai felügyeletét Nagyatádon. A bölcsődében még várják az első jelentkezőket. Jelenleg mintegy 100 gyermek igényli a közétkeztetést.

Egy friss kormányrendelet április 30-tól előírja az önkormányzatok számára: ahol az óvodák és a bölcsődék bezártak, ott kötelező biztosítani az ügyeletet – írja az Index. Természetesen ügyelni kell a szigorú járványügyi előírásokra, a gyerekek maximum ötfős csoportokban lehetnek. A munkahelyek számára is lehetővé teszi a kormány a gyermekfelügyelet megszervezését annak érdekében, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő munkatársaik számára ilyen lehetőséget is nyújthassanak.

Nagyatádon kezdettől fogva biztosította a polgármester a bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek napközbeni felügyeletét.

Ma éppen 18 ovisunk van, múlt héten még átlag 12 volt. Mondhatjuk, hogy fokozatosan nő a létszámuk – mondta Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi Óvodák vezetője. – Valamennyi jogos igény, tehát a szülőknek az állása múlik azon, hogy a gyermekük felügyelete biztosított legyen.

A városi bölcsődében még nem jelentkezett senki ilyen igénnyel. A járvány előtt egyébként 45 kisgyermekeket gondoztak ott.

Most már számítunk rá, hogy visszajönnek az első bölcsiseink – mondta Ivókné Pintér Melinda, az üzemeltető Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ vezetője. – Jelenleg a kerítés festik, a parkettát csiszolják és a kültéri játékokat tartják karban a munkatársaink.

Most mintegy 100 adag ételt főz naponta a Ninesz: ebből kapnak az ovisok, néhány középiskolás is, de a zömét az általános iskolások étkeztetése teszi ki. Természetesen ezen kívül is főznek a kollégium konyhájában: még kb. napi 200 adagot az időseknek és az egyéb igénylőknek.

A rendelet szerint az ügyeletet azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli. Az ügyelet iránti igény elektronikus levélben vagy telefonos értesítés útján is benyújtható.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás