Egyre többen sütnek otthon kenyeret, és készítenek sajtot

Miután a kenyér és a sajt bő 80 százalékkal lett drágább egy év alatt, hatósági áras liszthez és házi tejhez viszont hozzá lehet jutni, egyre jobban terjed a csináld magad mozgalom a háziasszonyok körében.

Majdnem 5 százalékkal kevesebb élelmiszert vásároltunk

A magas infláció átrendezte a vásárlási szokásokat: januárban az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes üzletekben 4,8 százalék volt a forgalom csökkenése. Senki sem számított ilyen nehéz évkezdetre, bajban van a lakosság – írta a Portfolio a KSH friss adatai kapcsán.

Sokkal olcsóbb az otthon sütött kenyér

Nyár óta sütünk itthon kenyeret, fele barna, fele fehér lisztből. Heti egyszer két kilót, a férjem nem eszik glutént – mesélte egy nagyatádi háziasszony. – Dagasztógéppel csinálom, fél kiló lisztből kb. 90 deka kenyér lesz, egy csipet só, kevés olaj, élesztő, csöpp cukorral vízben felfuttatva, ennyi kell csak hozzá. Lényegesen olcsóbban kijön, szerintem a harmadába se kerül, mintha a boltban venném, ráadásul nincs benne semmi adalékanyag.

Kicsit számolgattunk: fél kiló hatósági áras liszt most 100-120 forint, igaz, meg is kell sütni, az áram pedig nem olcsó, de mindennel együtt se kerülhet többe 200-250 forintnál, miközben az üzletekben 800 forint egy kiló sima, fehér kenyér.

Mi úgy rendeljük a lisztet egy malomból, 400 forint kilója, de ez minőségi, csak víz, só, élesztő vagy kovász kell hozzá, egy kiló kenyér 500-ból kijön – mondta egy környékbeli családapa.

Nagyatádi pékség: 40 százalékkal kevesebbet sütünk

A bevezetőben említett élelmiszerforgalom-csökkenésnél (4,8%) jóval nagyobb visszaesésről számoltak be az általunk megkérdezett üzletek a péksütemények vonatkozásában. Az egyik kisboltba korábban három pékség is szállított, hónapok óta már csak egytől, a legolcsóbbtól rendelnek. Egy másikban megerősítették: sok vevőjük csak heti egyszer-kétszer tér be pékáruért, mondván, otthon sütnek kenyeret.

40 százalékkal kevesebbet sütünk, mint egy éve – mondta az egyik nagyatádi pékség tulajdonosa. – Két-három éve, a koronavírus előtt még 80-90 forint a liszt kilója, most 355 forint, közben az egekbe szökött a rezsiköltség, és a minimálbérrel folyton nő a munkadíj. Január-februárban már alig bírtuk, hogy ne zárjunk be.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Az otthonkészített sajt alig olcsóbb, de jóval finomabb

350-ért veszem a házi tejet, 7-8 literből kijön egy kiló sajt, és abban benne vannak a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, nem úgy, mint amit veszel a multinál, az a trappistának csúfolt katyvasz – fogalmazott egy középkorú nagyatádi férfi, hozzátéve, hogy azért munka van vele.

A városban 300-400 forint között lehet házi tejet kapni, egyebek között a piacon, de akad, aki szinte házhoz is viszi. Egy környékbeli tejtermelő kérdésünkre elmondta: többen is vásárolnak tőle nagyobb mennyiséget, pl. heti kétszer 7 litert aligha isznak otthon, nyilván sajtot készítenek belőle. Mint mondta, a tehén fajtájától függően 6-10 liter tejből készülhet 1 kiló sajt, az adalékanyagok ára elhanyagolható; most ugyan elkezdték az áruházláncok levinni a sajt árát, de ami igazán nagy különbség, az a minőség: a házi tejből készült sokkal egészségesebb és tartalmasabb, míg, ha a boltinak megnézzük az összetevőlistáját, kiderül, egy csomó minden van benne, aminek nem kellene, vélte.

Fotó: Röhrig Dániel
Sajtkészítés otthon. Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás