Együtt és egymásért tiltakoznak Nagyatádon a pedagógusok

Az október 23-i több tízezres megmozdulás után újabb demonstrációt terveznek a pedagógusok, szülők és diákok. Az ország számos pontján – így Nagyatádon is – élőlánccal tiltakoznak.

Október 27-én újabb országos pedagógussztrájk veszi kezdetét, amihez kapcsolódóan országszerte számos megmozdulást és akciót szerveztek a pedagógusok.

A vasárnapi több tízezres tüntetésen a demonstrálók elmondták, hogy az a megmozdulás nem befejezése, hanem a folytatása ügyünknek. Kilenc pontban foglalták össze a követeléseiket:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

A nagyatádi pedagógusok, szülők és diákok is csatlakoztak az országos megmozduláshoz: élőláncot alkotva tiltakoznak csütörtökön este hattól a Bárdos iskolánál.

A szervezők Atádhírhez eljuttatott közleménye szerint az oktatás egy olyan lánc, ami a legerősebb kötődés kell, hogy legyen a bölcsődétől kezdve egészen az egyetemig. Együtt és egymásért dolgozik minden pedagógus.

A teljes közlemény:

Az élőlánc mi vagyunk!

Bölcsődétől az egyetemig/főiskoláig bezárólag. Gyermekeink kisgyermekkorban megkezdik tanulmányaikat. Bölcsőde-óvoda-általános iskola-középiskola-egyetem/főiskola. Egy egész láncolat vagyunk – szívhangokkal. Együtt és egymásért dolgozunk.

Tudjuk, hogy mindenkinek más a fenntartója. Tollvonással döntötték el. Tudnunk kell, hogy mi PEDAGÓGUSOK vagyunk. A tanár, a tanító, az oktató, az óvónéni vagy a gyógypedagógus. Élőláncként gondozzuk, neveljük, oktatjuk és tanítjuk a gyermekeket. Szülőkkel közösen és szülőként – felelős felnőttként.

Ez a legerősebb kötődés. Szeretnénk ezt megmutatni, nem számít ki a fenntartó, hogy a gyermek sérült vagy ép – bejárós vagy helyben él. Mi számítunk: az élőlánc!

Öleljük hát körbe az óvodát, általános iskolát és a középiskolát! Gyertek TI AZ ÉLŐLÁNC TAGJAI a Bárdos Iskola elé október 27-én 18:00-kor!

A szervezők

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás