Eledelt gyűjtenek az atádi ovikban, iskolákban az állatok világnapján

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját, de sok ünnepelni valónk nincs, ugyanis a menhelyek (is) egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek. A nagyatádi ovikban, iskolákban a menhelyi állatoknak eledelt gyűjtenek.

Az energiaválság és a magas infláció miatt nehéz helyzetbe kerültek az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek is, akik évtizedek óta erejükön felül kénytelenek teljesíteni, hogy megmentsék a magukra hagyott, megvert, megkínzott, elkóborolt állatokat.

Az elmúlt időszakban megközelítőleg 30%-kal emelkedtek az állattartáshoz szükséges alapvető kiadások.

Emiatt, és a küszöbön álló pénzügyi válság miatt az adományozási kedv is visszaszorulóban van, egyre kevesebb táp- és gyógyszer, valamint anyagi támogatás érkezik a menhelyeknek, amelyek a kormányzati segítség hiánya miatt már amúgy is anyagi gondokkal küzdenek.

A bajt tovább tetézi, hogy az állatvédők kénytelenek piaci áron tankolni (vagy a saját, magánhasználatban lévő személyautójukkal állatokat menteni), illetve a rezsicsökkentés sem vonatkozik rájuk, piaci árat fizetnek az energiáért, ami sok esetben 10-20-szoros hóvégi számlát jelent.

Nemrégiben már olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy az állatartók maguk döntenek arról, hogy menhelyre adják az állataikat, ugyanis nem tudják fedezni az eltartásuk költségeit. Ez még a szerencsésebb eset, mert vannak, akik elpusztítják vagy kidobják a „kedvenceiket”.

Májusban járta be a sajtót, hogy az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek egy 500 millió forintos támogatási programban pályázhatnak támogatásra. A támogatások kiosztására múlt héten került volna sor, de a kifizetéseket bizonytalan időre elhalasztották, így a legnehezebb téli hónapoknak kormányzati segítség nélkül vágnak neki a menhelyek.

Az állatok világnapjának hetében gyűjtést szerveznek a nagyatádi óvodákban, iskolákban a Nagyatádi Természet és Állatvédő Egyesületnek, és kérik a szülőket, gyerekeket, hogy aki teheti, támogassa ételadománnyal a menhelyi állatokat.

 

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az állatok világnapján kiküldött hírlevelében egy másik problémára hívja fel a figyelmet. Azt írják, hogy Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotok megoldására, a gazdátlan kutya, cica egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. A házi kedvencek tartásáért az ember a felelős, tőlünk függ a kis kedvencek jóléte.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte: évek óta szélmalomharcot vívnak az állatvédők a felelős állattartásért, sajnos legfőképpen falvakban, illetve városok külső területein szabadon szaporodhatnak az állatok. Az állatmenhelyek, a gyepmesteri telepek felelőtlen emberek miatt nehezen működnek. 2022 év elejétől az állatok szaporítása egyébként is büntethető cselekmény, így mindenkit a kóborrá váló állatok számának csökkentése érdekében az állatok ivartalanítására buzdítanak.

(Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás