Elindult a 68-as főút felújítását célzó folyamat

A kormány meghozta erről a határozatot, Szászfalvi László és Móring József Attila somogyi országgyűlési képviselők pedig az előkészítő munkálatokról tárgyaltak. Még nem tudni, mikor kezdődhet a tényleges felújítás.

A 68-as számú főút Barcstól a Balatonig húzódik, mintegy 95 km hosszan köti össze Somogy déli részét az M7-es autópályával. Ez az ország egyik leghosszabb két számjegyű útja, és része egy nemzetközi főútvonalnak is.

Jelentős forgalom bonyolódik rajta, ám erről, sajnos, nincsenek adataink. Annyit tudunk, hogy Nagyatádon és környékén is jó néhány vállalkozás működik, amelyek hetente több tucat kamiont és teherautót is fogadnak, ill. indítanak. Ezek döntő része a 68-as főútvonalon történik.

Arról viszont az elmúlt években többször írtunk, hogy rendkívül leromlott állapotban van. Legutóbb a környékbeli települések vezetői tarthatatlannak nevezték a helyzetet, mondván, tíz éve volt az utolsó egyeztetés a főút korszerűsítéséről, ám azóta sem történt semmi.

Néhány órája Szászfalvi László és Móring József Attila kormánypárti országgyűlési képviselők írtak egy-egy bejegyzést a Facebook-oldalukra, amelyekben arról számoltak be, hogy a 68-as felújításának előkészületeiről tárgyaltak Tóth Péter helyettes államtitkárral és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) munkatársaival. Szászfalvi Lászlót egyelőre nem sikerült elérnünk, viszont beszéltünk telefonon Móring József Attilával.

A felújításnak egyedül a környezetvédelmi engedélye van meg, minden mást újra kell tervezni az igények változása miatt – mondta az Atádhírnek az országgyűlési képviselő. – Az engedélyezési és a kiviteli tervek előkészítése folyik. Négy körforgalom építését javasoltuk, ill. egynek az átépítését.

Eszerint épülne egy körforgalom Marcali északi részén, a Tescohoz vezető kereszteződésnél; egy pedig a város déli részén, a laktanya közelében; egy harmadik Böhönyénél, a 61-es és a 68-as találkozásánál; a negyedik Barcson, ahol pedig egy másikat átépítenének. Fölmerült az is, hogy a főúttal párhuzamosan kerékpárutat is építenek.

Ezt valójában már csak Mesztegnyőtől délre kellene megépíteni, mert a falu és Balatonmária között már folyamatban van a kerékpárút kialakítása egy másik forrásból. Remélhetőleg ez idén már el is kezdődik – mondta Móring József Attila.

Arra a kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni a képviselő, mikor kezdődhet a kivitelezés. Mint fogalmazott, az előkészítés még jó néhány hónapot igénybe vehet, de ígéretet kaptak arra, hogy a NIF Zrt. munkatársai igyekezni fognak. Mint mondta, az a lényeg, hogy a kormány részéről megvan a szándék, és elindult a folyamat.

A 68-as főút teljes felújítása nagyságrendileg 55 milliárd forintba fog kerülni.

 

Megosztás