Elkeseredett küzdelem a kórházakban

Somogyban azonosították a legtöbb covidost lakosságarányosan az elmúlt két hétben. Minden eddiginél több koronavírusost ápolnak kórházban, már az intenzív ellátás határát súroljuk, közben folynak az oltások.

Kisbuszok jöttek-mentek a Nagyatádi Kórház parkolójában ma délelőtt, főleg időseket szállítottak vidékről. Mint kiderült, ők az ismétlő oltásukat kapták meg: Pfizert vagy Szputnyikot, 3 hete adták be nekik az elsőt. A hétvégén a rendvédelmiseken és a múlt héten elmaradt astrásokon kívül újabb páciensek is kapnak vakcinát a kórházi oltóponton: praxisonként 16 Szputnyik és 8 Pfizer beadására lesz lehetőség.

Továbbra is igencsak aggasztó a helyzet Somogyban. Megyénkben a legmagasabb lakosságarányosan az elmúlt két hétben a fertőzöttségi mutató: 1382 (100 ezer lakosra vetítve). Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 14 napban mintegy 4340 covidost azonosítottak Somogyban. Összehasonlításul: Zalában majdnem ötödével, Baranyában csaknem harmadával kevesebbet, Tolnában pedig csaknem feleannyit (szintén lakosságarányosan értve).

Ismét próbálkoztunk, hogy tájékoztatni tudjuk a nagyatádiakat, a járásban és Dél-Somogyban élőket az aktuális helyzetről: megelőzve a rengeteg álhírt és enyhíteni a bizonytalanságot. A fertőzöttségi adatokra, a Nagyatádi Kórházban kezelt betegekre és az ottani állapotokra vonatkozó kérdéseinkre a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórháztól az alábbi választ kaptuk.

„A koronavírus-járvány harmadik hulláma a korábbinál súlyosabban érinti Somogy megyét, folyamatosan növekszik a kórházi és intenzív ellátásra szoruló fertőzöttek száma. A Nagyatádi Kórház felkészült a helyzetre, elegendő kapacitása van a területi ellátási kötelezettségébe tartozó koronavírusos betegek ellátására, beleértve az intenzív ellátást is. A kórház oltópontjain folyamatosan és ütemezetten zajlik a regisztráltak koronavírus-elleni védőoltása.”

Tehát marad továbbra is a kötelező kincstári optimizmus és a titkolózás. Ám az biztos: ez sem az embereknek, sem az egészségügyi ellátórendszernek, a kórházakban elkeseredett küzdelmet folytató orvosoknak és ápolóknak nem jó. Sőt, kifejezetten káros.

Itt a friss példa rá: az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzott: kiugróan magasak a maszkhasználási szabálytalanságok. Ráadásul a nagy bevásárlások mellőzését kérték a hosszú hétvége előtt, mert ott tömeg alakulhat ki. „Csak akkor vásároljanak, ha az nagyon fontos”, hangzott el. Majd tessenek körülnézni pénteken munkaidő után és szombaton délelőtt a nagyatádi szupermarketekben.

A fentieken túl az alábbi információkkal igyekszünk segíteni az Önök tájékozódását a járványhelyzetről, remélve, hogy a mozaikokból összeállítható egy hiteles kép. Újabb csúcsot döntött Magyarországon a napi igazolt fertőzöttek száma: tegnap 9011 az új fertőzöttet azonosítottak, soha még csak megközelítőleg sem regisztráltak ennyi új esetet. A szokásosnál több, csaknem 37 ezer tesztet végeztek, de így is minden negyedik pozitív lett. Minden eddiginél több, immár 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük már 949-en vannak lélegeztetőgépen. A szakemberek ezer lélegeztetőgépre kapcsolt betegnél húzták meg az intenzív ellátás kapacitásainak határát: ennyit képesek ellátni az orvosok és az ápolók. A tegnap elhunytak ötöde 60 évesnél fiatalabb volt.

„Építik az újabb és újabb részlegeket, szerelik fel az ágyakat lélegeztetőkkel, de nem lesz ember, aki működtesse őket, és ápolja a betegeket” – beszélt a határán lévő egészségügyről Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára a 444.hu-nak.  „Itt az ideje használni az etikai kódexet, ha választani kell, ki kerülhet lélegeztetőgépre” – erről pedig a kamara egy másik vezetője nyilatkozott.

Jó hír viszont, hogy 80 ezerrel nőtt az oltottak száma, ez jelentős emelkedésnek mondható. Összesen 1 millió 230 ezren jutottak eddig vakcinához.

A hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. A regisztrálás és az oltás az egyetlen út, amely kivezet a mostani nehéz helyzetből, tette hozzá ma. 

Fotók: Röhrig Dániel
Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás