Előfordulhat, hogy zárva lesznek a boltok december 24-én

Annak ellenére, hogy a kormány már ötödször söpri le a Jobbik javaslatát az asztalról, amely szerint december 24-e legyen munkaszüneti nap, az egyik áruházlánc már bejelentette: szenteste napján zárva lesznek az üzletei.

A Jobbik már ötször nyújtott be javaslatot a december 24-i boltzár miatt, a kormánypárti többségű Vállalkozásfejlesztési bizottság azonban ugyanennyiszer nem vette tárgysorozatba sem a javaslatot. Balassa Péter, jobbikos képviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormánypárti többség a javaslat elutasítását nemzetgazdasági szempontra hivatkozva azzal magyarázta, hogy ez az államháztartásnak bevételkiesést jelentene, ami azonban a képviselő és pártja szerint nem igaz.

Forrás: parlament.hu
Forrás: parlament.hu

Az Atádhír által megkérdezett kereskedelmi dolgozók egyöntetűen a december 24-i boltzár mellett vannak. Egyikük úgy fogalmazott, hogy:

– Aznap amúgy is csak délután kettőig vagyunk nyitva, ezt törvény szabályozza. Továbbá ilyenkor már senki nem tart nagybevásárlást, maximum egy-egy elmaradt terméket vesznek. 

Másikuk azt mondta, hogy így is rengeteget dolgoznak, de nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy nekik is ugyanolyan fontos lenne, mint bárki másnak, hogy két napnál hosszabb időt együtt tölthessenek a családjukkal.

A vásárlók is hasonló véleményen vannak, egy idősebb asszony kérdésünkre elmondta: karácsonyra úgysem szenteste napján vásárol be az ember, a boltosoknak is joguk van pihenni, készülődni az ünnepre.

Éppen ezért a Lidl elsőként úgy döntött, hogy december 24-én zárva tartanak az üzletei országszerte. A 24.hu közben Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetőjével készült interjúra hivatkozva azt írja: előfordulhat, hogy ehhez a többi áruházlánc is csatlakozik. 

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke elmondta: Piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük. A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk.

(Nyitókép: Shutterstock)

Megosztás