Elszálltak az árak, 25 százalékkal több a bolti lopás Somogyban

Lopnak mindent, ami a kabát alá mehet, fogalmazott egy nagyatádi boltos. Az ilyen bűncselekmények száma 47%-kal nőtt, a szabálysértéseké 16%-kal egy év alatt. Már a szervezett, továbbértékesítési célú lopás a jellemző.

Egyes üzletláncokban már az alapvető élelmiszerek, pl. a felvágottak csomagolásába is biztonsági címkét tesznek, annyira eldurvult a helyzet. Rekord magas Magyarországon az infláció, ezzel párhuzamosan egyre többet lopnak a boltokból, főleg a hiper- és szupermarketekből. Éves összehasonlításban ez 22,5 százalékos emelkedést jelent.

Utánajártunk, mi a helyzet Somogyban. Kiderült, az országos átlagnál is rosszabb. A megyei rendőr-főkapitányság válasza szerint

a regisztrált bűncselekmények száma 2021. január 1. és október 31. között megközelítőleg 90 volt, míg 2022. év azonos időszakában több mint 130-ra emelkedett. Szabálysértéseknél is növekedés volt tapasztalható, a fenti időszakban a lopások száma 2021. évben meghaladta a 180-at, 2022-ben pedig közel 210 eset történt.

Vagyis 47, ill. 16 százalékkal nőtt az esetszám egy év alatt – összességében 25 százalékkal. A két minősítés közötti értékhatár 50 ezer forint. Hozzá kell tenni: akkor is bűncselekménynek számít egy 50 ezer forint érték alatti bolti lopás, ha ún. áruvédelmi eszközzel, chippel vagy biztonsági címkével látják el az egyébként kisebb értékű árucikket.

A lopások többségét a megyében – hasonlóan az országos adatokhoz – a nagyobb üzletek sérelmére követik el; a legjellemzőbben eltulajdonított termékek az illatszerek, édességek, alkoholos italok, valamint ruházati termékek.

Természetesen a nagyobb városokban több a lopás, Somogyban Kaposváron és Siófokon volt a legtöbb. Fizetés nélkül tolták ki a telepakolt bevásárlókocsit – ezt az ügyészségi közleményt éppen ma kaptuk. Kiderül belőle, hogy három férfi és egy nő szervezetten és többször fosztotta ki az egyik siófoki áruházat. A húszas és harmincas éveikben járó vádlottak főleg minőségi italokat, drágább desszerteket, húskészítményeket és műszaki cikkeket loptak, majd azok egy részét felélték, a nagyobbik részét azonban haszonszerzés végett értékesítették. Még a szerepeket is kiosztották egymás között, amíg ketten a parkolóban várakoztak, társaik egy bevásárlókocsival fizetés nélkül hozták ki az áruházból a kiválasztott termékeket, amelyeket ezt követően közösen pakoltak az autójukba. Három alkalommal összesen csaknem 800 ezer forint kárt okoztak, negyedszer a lebukástól tartva végül az áruházban hagyták a 125 ezer forint értékben telepakolt bevásárlókocsit, de a  nyomozók a kamerafelvételek alapján azonosították és elfogták az elkövetőket. Nagyobb értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség a három férfival és a nővel szemben.

Nagyatádon informálisan próbáltunk meg érdeklődni, mindenhol megerősítették, hogy egyre több a lopás.

Kávé, kétdecis szeszek, minden, ami kabát alá mehet, kicsi és drága dolgok

– fogalmazott az egyik üzlet vezetője. – Egyébként most, ünnepek előtt nem tőlünk lopnak sokat, hanem a multikból. A kisebb boltokban majd január-februárban lesz több, amikor már nem lesz pénze az embereknek.

A szupermarketekben is egyértelműen azt mondták az eladók, hogy sokkal több az áruházi lopás. A felvágottak csomagolásában még egyik helyen sem érzékeltünk biztonsági matricát, de óvintézkedéseket mindenhol vezettek be. Az egyik multi üzletében pl. a blokk vonalkódját le kell olvastatni elektronikusan, csak úgy lehet az önkiszolgáló pénztár részlegét elhagyni.

(Nyitókép: Depositphotos)

Megosztás