Épp csak belenyalhattunk volna idén az első fagyiba, máris jöttek az újabb szigorítások

Már 3 nagyatádi kávézó és cukrászda is újra nyitva tartott elvitelre, a héten már fagylaltot is kaphattunk. Ma még maszk nélkül ehetjük a fagyit a legtöbb utcában, de vajon mit hoz a holnap?

A novemberi korlátozások bevezetése óta országszerte a legtöbb kávézó zárva tartott, mivel egyszerűen nem érte meg elvitelre kávét árulni. És a kávéházak fő vonzereje nem csak az italkínálatban keresendő, hanem a társaságban, az atmoszférában, a gőzölgő csészék fölötti beszélgetésekben – mindezt elvitelre nem kaphattuk meg.

Ettől függetlenül volt egy cukrászda Nagyatádon, amely kitartott, és a korlátozások ellenére is minden nap kiszolgálta vendégeit, még akkor is, ha a forgalma jelentősen megcsappant. Az Oaza Cukrászda november óta is rendelkezésre állt a rendszeres fogyasztói számára. Nem csak kávét és többfajta süteményt, de gyrost és hamburgert is lehetett vinni elvitelre. Nagyobb rendelések esetén még házhoz szállítást is vállaltak.

Minden nap frissen sütjük a süteményeinket. Saját megtakarításainkból finanszíroztuk a dolgozóinkat, nem küldtünk el senkit – mondta az Atádhírnek Neziri Adem, üzletvezető és tulajdonos. – Sajnos nincs nagy forgalmunk, de muszáj tartanunk magunkat. Csütörtöktől fagylaltot is újra árulunk.

Az üzletvezető a héten még azt nyilatkozta az Atádhírnek, hogy, március közepétől a Széchenyi téri fagylaltozójukat is újra beindítják, ám a nemrég bejelentett korlátozások lehet, hogy keresztbe tesznek ennek az elhatározásnak. Egyelőre még nem tisztázottak a körülmények. Egy biztos: a vendéglátóhelyek az eddigi körülmények mellett továbbra is üzemelhetnek, azaz elvitelre és kiszállításra. 

Kedden a Central Caffe újra kinyitotta kapuit – az üzletvezető, Fekete Zoltán ismét keveri a finom fagylaltokat, ez most a fő kínálatuk. Mellette természetesen kávét és süteményeket is lehet vásárolni, elvitelre. Már nem akartak tovább várni korlátozások enyhítésére.

Mire várjunk? Az életnek tovább kell mennie. Hamarosan jó idő lesz, meg amúgy is minden évben március környékén szoktuk elkezdeni a fagyit, az az egyetlen olyan édesség, amit elvitelre is könnyen lehet fogyasztani a tölcsérből. Így talán megéri. – mondta az üzletvezető.– De kínálunk kávét is, süteményeket, gesztenyepürét. A szeszes italok kivételével gyakorlatilag bármit lehet kérni.

Vasárnap is nyitva tartanak déltől, és a jövő héten is folytatják a vendégek kiszolgálását.  

A Torma üzletházban található a Caffé Diva, amely szintén hónapokig zárva tartott. Ám február közepétől újra lehet elvitelre kapni kávét és süteményeket. A kávéház egyik résztulajdonosa, Torma István szerint részben azért nyitottak újra, mert az alkalmazottak már újra dolgozni akartak.

Kezdték már felélni a tartalékaikat, úgyhogy megbeszéltük, hogyha tudnak akkora forgalmat csinálni, amivel tudják fedezni a költségeket, akkor nyitva tarthatunk – mondta Torma István. – A kávézóból most gyakorlatilag „szatócsbolt” lett, bejárnak az emberek vásárolni, később otthon fogyasztanak. A szeszes italon kívül mindennel állunk a vendégeink rendelkezésére.

A téli rossz hangulat elűzésének egyik módja, ha sokat járunk a szabadba a napsütésben sétálni – amit már csak egy pohár meleg kávé, vagy egy gombóc fagylalt tud még kellemesebbé tenni. És bár a kávézók és cukrászdák elvitelre kiszolgálhatják vendégeiket, ám egy intézkedés még mindig keresztbe tehet a szabadtéri fagylaltozásnak: a kötelező maszkviselés. 

Ugyanis a múlt héten bejelentett korlátozások között elhangzott az is, hogy a szigorítani fogják a maszkviselést, és minden közterületen kötelező lesz. Így tehát úgy néz ki, a megvásárolt gombócokat csak az autónkban, vagy otthon lesz lehetőségünk elfogyasztani. 

 

Megosztás