Óvatosan a csíkosakkal az erdőkben!

A környékünkön is nagy számban élő vaddisznók kora tavasszal hozzák világra kicsinyeiket, így könnyen összefuthatunk a csíkos malacokat terelgető anyakocával. A harcias nőstények miatt érdemes néhány szabályt betartani.

A vaddisznók számára a kora tavasz meghatározó időszak, ilyenkor ellenek ugyanis közel négy hónap vemhesség után a kocák. Egyszerre többnyire 5-8 csíkos hátú malac látja meg a napvilágot, de idősebb egyedeknél 10-11 utód is előfordulhat. A kicsinyek szinte azonnal lábra állnak, és onnantól elválaszthatatlanul követik anyjukat élelemszerző útjain. A kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan megvédelmezni a kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben.

A népszerű, nagy forgalmú turistautaktól szerencsére a vaddisznók többnyire távol tartják magukat, főleg nappal. A jelenlegi korlátozások miatt azonban sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra, így megnő a nem kívánt találkozások esélye a malacokkal. Ha váratlanul toppan elénk egy disznócsalád, akkor a legjobb óvatosan elsétálni vagy megállni, és várni addig, amíg a zörej elhalkul, azaz a vad békésen elhalad a közelünkből. Ne közelítsünk feléjük, és ne próbáljuk meg elijeszteni őket, mert ezt támadásnak érezhetik! Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon szabad sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják, és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket. Ha országúton haladnak át, fékezni kell, és meg kell várni, amíg a család átkel az úton, hiszen számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja követheti.

 

Megosztás