Erdélyi kopók versenyeztek az atádi vaddisznós kertben

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub szervezésében a szombati vaddisznóhajtó versenyen összesen 14 kutya vett részt, vasárnap pedig munkavizsgát tartottak számukra. A vadászkutyatartók kifejezetten szeretik az atádi pályát.

Szombat reggel 9 órakor rajtolt el a CACT Vaddisznóhajtás Verseny, melyen elsősorban az ősi magyar fajta, az erdélyi kopók vehettek részt. A versenyzők és gazdáik az ország különböző területeiről érkeztek, mint például Szeged, Ráckeve, Budapest, Szolnok, sőt még Ausztriából is volt résztvevő.

Az 1985 óta működtetett 1,4 hektáros vaddisznóskert országosan, sőt nemzetközileg is kedvelt vizsga- és versenyhelyszín a vadászkutya tartók között.

Kevés ilyen terület van kialakítva az országban, talán három-négy, ráadásul az atádinak sok egyedisége van, ami miatt sokan járnak hozzánk. – magyarázta Garamvölgyi László, a vaddisznóskert egyik gondozója és a Nagyatádi Vadászkutya és Sportkutya Egyesület tagja. – Ilyen például a természetazonos növényzet, ami rendkívül sűrű, így vizuálisan nem átlátható, ezért a vizsgák során kiemelt szerepet kap az orrhasználat. A pályán nagy a szinteltolódás is, ami ugyancsak kihívás elé állítja a kutyákat. Nem véletlen, hogy például a jagdterriekerek munkavizsgája során akár 50 kutyát is vizsgáztatunk egy alkalommal.

A versenykiírás szerint elsősorban az erdélyi kopók tulajdonosai nevezhettek, de a szabályzat egyéb fajtákat is megengedett, így a hajtásban egy különleges, amerikai törzskönyvezésű Catahoula Leopárdkutya fajtájú eb is részt vett.

A többi versenyző azonban mind a klasszikus erdélyi kopó fajtát képviselte. A részvétel már munkavizsgához kötött, vagyis ezek a kutyák mind tapasztaltak, többen már éles vadászatokon is részt vettek. A kopóknak a hajtás közben egy sor követelménynek kell eleget tenniük, teljesítményüket bírák pontozzák a nemzetközi FCI vizsgaszabályzat alapján.

5 perc áll rendelkezésre, hogy megtalálja a vaddisznót. Menetközben vakkantással jeleznie kell, hogy merre jár, amikor megtalálja, átvált egy másik jelzésre – magyarázta Varga Andrea FCI vadászkutya munkabíró. – Utána pedig 10 percig dolgoznia kell a vaddal, kell tudnia hajtania, terelnie a disznót, lehetőség szerint a vadász elé. És amennyiben van rá lehetősége, helyben kell tartania. A vizsgában az önálló munkát, a rámenősséget, a kitartást, az orrhasználatot pontozzuk. A győztes kutyák egy minősítést szereznek, minél több győztes címe van, akkor egy összetett versenyen ezzel a magyar munkachampion címre pályázhat.

A kopóknak mindezt úgy kell teljesíteniük, hogy nem létesítenek a vaddal a kontaktot – azaz nem állnak neki verekedni a vaddisznóval, ez mindkét állatra veszélyes lehet. Vizsgák során a kutya nem is folytathatja tovább a feladatot kontakt esetén, hiszen nem a vad leterítése a cél, hanem a terelése.

Az erdélyi kopó, mondhatni, multifunkcionális, több feladatra is kiképezhető – tette hozzá Dr. Pallos Andrea, vezetőbíró.

Az angol vadászok akár 3-4 különböző kutyát is tartottak, minden egyes vadászformára külön egyet. Az erdélyi kopó több munkaformára is megtanítható, mondhatnám, a magyar ember lusta volt, ezért olyan kutya kellett, ami mindent tud helyette. Ez egy tradicionális magyar fajta, gyakorlatilag változatlan formájában maradt fent az elmúlt évszázadban. Nehezen meghatározható, milyen régi a fajta, mivel régebben a „kopó”, „vizsla” kifejezések a kutya munkaformáját jelentették, nem a fajtáját. A jellemzőit csak a 60-as években sztenderdizálták, írták le. De a magyar uradalmakban, a régi képek, beszámolók alapján mindig voltak ilyen kutyák. A fajta jellemzője, hogy nagyon kitartóan, önállóan megkeresi a gazdájának a vadat, több vadra is alkalmazható. Mielőtt a kihajtja a vadász elé, ezt hangjelzéssel előre jelzi, így a vadász előre be tudja lövésre készíteni a puskát. A kutya hangszínéből fel lehet ismerni, amikor hajt, sőt, még a fajt is meg lehet belőle határozni. A terelés lefújásakor a vadászkürt jelzésére pedig visszatér.

A verseny végén a három legmagasabb pontszámú kopót hirdették ki, valamint külön junior kategóriában értékelték a fiatalabb, és így valamivel tapasztalatlanabb kutyák teljesítményét is. Vasárnap is kutyacsaholástól volt hangos a vaddisznóskert, mert ezen a napon pedig munkavizsgán vehettek részt a kopók.

Megosztás