Görögországban dolgoztak és kirándultak az atádi diákok

Két hét gyakorlati munkával eltöltött tanulmányi kiránduláson vehettek részt a NASZI és Ady iskola diákjai az Égei-tenger partján. A munkatapasztalat-szerzés mellett az idegen nyelvet is gyakorolhatták a tanulók.

A Kaposvári Szakképzési Centrum 10 tagintézményéből csaknem 240 diák vesz részt szakmai tanulmányúton Görögországban az Erasmus+ program keretében, beleértve a nagyatádi középiskolákat tanoncait is. A diákok két hetet töltöttek el az Olümposz lábánál és az Égei-tenger partján, ahol a szakmájuknak megfelelő gyakorlaton vettek részt, miközben a nyelvtudásukat is csiszolhatták. Mindemellett a kísérő tanárok a helyiek segítségével tanulmányi kirándulásra és strandolásra is elvitték a diákokat a pihenőnapokon. A szakképzési centrum összesen három turnusban utaztat ki diákokat a mediterrán országba, az elsőben vettek részt az atádiak is.

Szeptember 18-án 6 intézményből 173 tanuló utazott el a Görögországba, ők a hétvégén értek haza. Legközelebb október 3-án, és 18-án indulnak az újabb kirándulócsapatok további 66 diákkal.

A tanulók a külföldi gyakorlat során a szakmájuknak megfelelő tapasztalatokat szerezhettek. Nagyatádról a szakképző iskolából 15 diák és 2 tanár, az Ady Endre gimnáziumból pedig 30 diák és 3 tanár vett részt a szakmai kiránduláson.

Az iskolákból szakmánként 5 diák jelentkezhetett a programba, így például a NASZI vendéglátó, gépész és kereskedő szakos osztályaiból, míg az Ady iskola turisztika-, pénzügy-, egészségügyi, informatikai- és szintén gépész szakos diákjai utazhattak Görögországba. A gyerekek a Platamonas nevű városban kezdhették meg a gyakorlataikat. A szakmáiknak megfelelően a szálloda recepcióján és vendéglátó egységében, egy helyi szuvenírboltban és autószerelő üzemben szerezhettek értékes tapasztalatokat, illetve az egészségügyi tanulók megismerkedtek a Nei Poriban levő sürgősségi betegambulanciával.

Mindemellett lehetőség nyílt aktív pihenésre is: strandolásra az Égei-tengerben, kirándulásra az Olümposz lábához, illetve a diákok önszervező tevékenysége keretében reggeli jógagyakorlatokra is. 

A tanárok és diákok egyöntetű visszajelzése szerint nem is volt lehetőség nem gyakorolni az angol nyelvet, mindenkiből végül kibuktak az angol mondatok. A beszámolók szerint a helyi alkalmazók segítőkészek és aktívak, a helyiek pedig rendkívül barátságosak voltak. Mindkét iskola diákjai értékes tapasztalatokat tértek haza.

A tanulmányi kirándulásról mindkét iskola facebook oldalán közzétettek napi beszámolókat, melyek ide (NASZI) és ide (Ady) kattintva elérhetők. Illetve két képtárat is megosztottunk az iskolák képeiből szemezgetve.

Megosztás