Ezernél is több partit játszottak le a Bagoly Kupán

A Nagyatádi Sakk Egylet a hétvégén 31. alkalommal rendezte meg a 24 órás sakkversenyét, a Bagoly Kupát. A kulturális központ aulájába még Budapestről is érkeztek kínai versenyzők. Négy másodperc a kupa sorsáról.

A Bagoly Kupa hajdani megálmodói sem remélhették, hogy három évtized múltán is meg fogják rendezni a versenyt, azonban úgy tűnik, hogy a mag termékeny talajra hullott, hiszen 2023-ban már 31. alkalommal ültek 24 órára asztalhoz a sakkozók. A legtöbb versenyen eddig Kőnig Balázs vett részt, aki ezeken már több mint 1700 pontos gyűjtött össze. A rekordot ennek ellenére Kiss Attila, tartja, aki a verseny egyik megálmodója volt és mind a 31 küzdelmet különösebb zökkenő nélkül vezényelte le. Valószínűleg ezt a rekordot sem lesz könnyű megdönteni.

– 22 játékos mérette meg magát a versenyen ebben az évben, közülük pontosan a fele végig is játszotta mind a nyolc fordulót, köztük két ifjú hölgy Miklós Luca és Miklós Hanna is. A versenyek rendezése során ugyanis mindössze annyi változás történ, hogy főképpen a fiatal játékosoknak kedvezve részteljesítést is megengedtünk. Ez azt jelenti, hogy teljes köröket kellett vállalni a résztvevőknek, akik éjszaka, akár aludhattak is. Ez általában nem befolyásolta a végeredményt, mert ezzel, már egy kör után is, olyan hátrányba kerültek, amit lehetetlen volt ledolgozni – fogalmazott Kiss Attila, a Nagyatádi Sakk Egylet elnöke.

Az idei verseny két korábbi bajnok küzdelmét hozta. Egresi Máté és Molnár Aurél végig fej-fej mellett haladtak és valóban csupán a verseny legutolsónak befejezett játszmája döntötte el a kupa sorsát. Itt mindössze négy másodpercnek köszönhetően Egresi Máté állhatott fel győztesen a tábla mellől, ezzel második alkalommal kerülhet fel a neve a kupára. A mezőnyben, a játékosok között, egyébként öt korábbi bajnok is felfedezhető, ők viszont most nem tudtak beleszólni a végső győzelembe.

Öt megye játékosai képviseltették magukat, sőt Budapestről kínai fiatalok is érkeztek. Akik végigjátszották a versenyt, azok 118 játszmát váltottak egymással és mindösszesen 1003 partit fejeztek be a játékosok.

1. Egresi Máté    110,5    pont
2. Molnár Aurél    109.0    pont
3. Nagy Kristóf    91,5    pont
4. Kőnig Balázs    82,5    pont
5. Kondákor Márk    75,5    pont
6. Horváth Attila    74,5    pont

(Fotók: Pünkösd Márton)

Megosztás