Ezüstérmes a somogyszobi iskola csapata Szombathelyen

Itt vagyok otthon címmel általános- és középiskolásoknak szóló értékőrző vetélkedőt szerveztek a szombathelyi egyetem munkatársai. A somogyszobi 8.-osok kategóriájuk 2. helyét érdemelték ki. Témájuk a Vilma ház volt.

5-8., illetve 9-11. évfolyamos diákoknak szóló vetélkedőt szervezett az ELTE Környezettudományi Centrum és az ELTE Savaria Kémiai Tanszék. A döntőt június 8-án tartották a Savaria Egyetemi Központban.

– A verseny célja az volt, hogy a diákok a felkészülési időszakban jobban megismerkedjenek lakóhelyük természeti környezetével, annak népi kultúrájával és a helyi közösség értékeivel – olvasható az egyetem Facebook oldalán.

Dr. Németh István, az ELTE szombathelyi rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: a világ digitális forradalom előtt áll, ezért tíz év múlva a műszaki, természettudományi és informatikai tudással rendelkező emberek lesznek a társadalom meghatározói, a diákok számára pedig nem az a legfontosabb, hogy ki nyeri meg a vetélkedőt, hanem hogy tudják, jó irányba tartanak.

A csapat
A csapat

Kettő–négy fős csapatok nevezhettek a versenyre. A csoportok tagjai a vetélkedő első fordulójában még mobiltelefonjukat is segítségül hívhatták: online kereshették ki a hasznos információkat. A feladatok során három modulból választhattak a diákok: az elsőben az élő és élettelen természeti értékeket, a másodikban az épített környezetet és az ipari, illetve műszaki megoldásokat, a harmadikban a kulturális örökséget és a hagyományokat kellett elemeznie a diákoknak saját lakóhelyükhöz kötődően.

– A verseny és a feladatok révén hatékonyan és változatosan zajlik a fenntarthatóságra nevelés, a környezettudatos életvitel kialakítása. Ezen kívül az is cél volt, hogy segítsék a fiatalokat a tevékenykedtető módszerek alkalmazásában, a XXI. században nélkülözhetetlen készségek kialakításában, mint kreativitás és innováció, kritikus gondolkodás, problémamegoldás és döntéshozás, kommunikáció, együttműködés, információs műveltség – mondta a somogyiak felkészítő nevelője, Nagy Balázs László.

A döntőbe a tizenkét legjobb teljesítményt nyújtó csapat jutott be, ahol a diákoknak be kellett mutatniuk az általuk elkészített prezentációt vagy videót, majd az ökológiai lábnyom témaköréhez kapcsolódóan egy interaktív vetélkedőn mérhették össze erejüket. Végül egy környezetvédelmi totót is kitöltöttek versenyzők.

A Somogyszobi Általános Iskola csapata – a Láp Királyai csapatnévvel – összesített eredményben az 5. helyen, az általános iskolai kategóriában a 2. helyen végzett.

Forrás és fotók: ELTE Savaria Egyetemi Központ (Facebook)

Megosztás