Famegmunkáló gépet talált fel és épített Lábodon

A géppel kb. tízszeres gyorsasággal lehet megmunkálni az akácoszlopokat a kézi szerszámokhoz képest. A lábodi vállalkozás egy horvát-magyar együttműködés keretében, uniós támogatással valósította meg a fejlesztést.

Főleg fehér akácoszlopokat dolgoznak fel az Europa Uno Kft. lábodi telephelyén. Ez egy kemény, masszív fa, egyetemi kutatások szerint akár 500 évig tartós marad, vagyis kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak. Ráadásul egyedi mintázattal bír.

A vállalkozás magyar alapanyagot dolgoz fel, elsősorban Zalából és Somogyból szerzi be azt. Átlagosan 3-5 méter hosszú, köbmétere 800 kiló. A végterméket játszóterek és rönkházak építésére, kültéri épületek, belterek és üzletek díszítésére, pavilonok és bútorok készítésére használják.

Eddig mindenhol kézi szerszámokkal munkálták meg a faoszlopokat, az új fejlesztésű berendezés azonban sokkal könnyebbé és gyorsabbá teszi a folyamatot. A gépet a lábodi cég olasz tulajdonosa, Paolo Nieli találta fel, egy prototípusát korábban meg is építette. Most a tervrajzok alapján egy másik vállalkozás készítette a fő alkatrészeket.

Először a kérget marja le a faoszlopról, utána pedig simára csiszolja. A horvát partnerünk egy szoftvert is készített hozzá, ami bizonyos funkciókat automatizál – ismertette a szerkezet működésének lényegét az Europa Uno Kft. ügyvezető-tulajdonosa. – Tízszeres gyorsasággal tudja feldolgozni a hengeroszlopot, 3-10 méter hosszúakat, vagyis elég széles tartományban működik. Ráadásul a kézi feldolgozáshoz képest jóval magasabb minőségű végterméket produkál.

Ennek köszönhetően meg is nőtt a kereslet a faoszlopaik iránt. Főként Német- és Olaszországba, valamint Dél-Koreába exportálnak, de úgy tapasztalják, hogy már Magyarországon is kezdik felfedezni a fehér akácot.

Az akácoszlop-megmunkáló gép szabadalmi eljárása folyamatban van, egyelőre a piacon nincs még egy ilyen szerkezet. Az Europa Uno Kft. 135 ezer, horvát partnerük pedig csaknem 74 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesült az uniós pályázatnak köszönhetően.

A projekt az Interreg V-A Horvátország-Magyarország 2014-2020 Együttműködési Program, B-Light konstrukció keretein belül valósul meg az Európai Unió támogatásával.

Megosztás