Egy atádi fiú küldetése: megmenteni az ikertestvérét

Ezért küzd a most 15 éves fiú, amióta az eszét tudja, az édesanyjukkal együtt. Még egy filmszerepet is ezért vállalt. Most felcsillant a remény, hogy egy külföldi kezelés megállíthatja testvére veleszületett betegségét.

Amikor a westernfilm főszerepének válogatása zajlott, a rendező megkérdezte az akkor ötödikes Zsoltit, ha sok pénzt hozna a film, mihez kezdene vele. Azt válaszolta, meggyógyítaná Botit. A film ugyan még el sem készült – a járvány miatt csúszik -, nemhogy milliókat jövedelmezett volna, ám Zsolti az édesanyjával együtt azóta is töretlenül küzd a testvére megmentéséért.

A Duchenne-féle izomdystrophiában, az izomsejtek fokozatos pusztulásával járó veleszületett betegségben szenvedő Botiról 3 éve forgattunk először az Atádhíren. Akkor az Adj te is egy boldog percet Botinak elnevezéssel meghirdetett kezdeményezés elején jártunk.

Legalább 20-30 kedves felajánlást kaptunk, nagyszerű élményeket szereztek Botinak, részt vehetett pl. airsoft-bemutatón, helikopterezésen, CosHelp-délutánon, cabriós kiránduláson,  balatoni nyaraláson, sőt, még legnagyobb vágya is tejesült, Párizsba repülhetett – mesélte édesanyja, Csabi-Tóth Ibolya.

A család időközben értesült egy olyan külföldi kezelésről, amely ugyan meggyógyítani nem tudja Botit, de nagyon lelassíthatja a betegsége lefolyását, megállíthatja állapotának a romlását. Három családot érint még ez a lehetőség Magyarországon. Ehhez több millió forintra lenne szükség, úgyhogy most erre gyűjtenek. A Zsolti westerntörténetét forgató stáb készített egy rövidfilmet e célból. Nagyatádon pedig a Maronics Melinda által vezetett Bóbita kórus május 31-én, kedden 17.00 órakor jótékonysági koncertet ad az Árpád iskolában Boti javára. Az édesanyja azt mondja, kimondhatatlanul hálásak mindezért, ahogy Boti iskolatársainak is, akik szívmelengető rajzokkal készültek az alkalomra.

A fiú fokozatosan gyengül, egyre nehezebben mennek neki azok a dolgok, amik másoknak természetesek, például egy kézfogás vagy akár egy „like”. A járvány miatti kényszerű elszigetelődés erősen megviselte az édesanyja szerint.

Éppen tegnap beszéltem egy anyukával, aki azt kérdezte, hogyan bírom, hogy nem sírok egész nap. Azt válaszoltam neki, hogy a gyerek csak akkor tud erős lenni, ha én is az vagyok.

Ibolya hozzáfűzte, szerencsére Boti most nagyon várja a középiskolát, az Ady gimnázium informatika szakára fog járni. Oda, ahol Zsolti is tanul. Őt telefonon értük utol az egyik szünetben.

Nagyon sok jó élmény fűz a testvéremhez, ő a legjobb barátom is, nagyon szeretek vele együtt nevetni. Még fel tudja emelni a kezét, és amikor erősen koncentrál, olyankor kidugja nyelvét, ez egy kedves dolog, még sokáig szeretném látni.

Boti ideje azonban fogy. Akár egy csoki árával is időt nyerhetünk neki, ami az életét mentheti meg.

Adj Te is egy boldog percet Botinak Egyesület számlaszám: 11743033-25032680-00000000

Külföldről: HU69 1174 3033 2503 2680 0000 0000 SWIFT/BIC : OTPVHUHB

Megosztás