Fekete gólyák érkeztek elsőként

Hármat figyelt meg a Petesmalmi Vidrapark vezetője, egyet le is fotózott közülük. Sem a környéken, sem Iharosberényben, sőt, Vörsön sem láttak még idén gólyát, pedig mindenhol várják már. Napokon belül érkeznek.

Tavaly már januárban hírt adhattunk arról, hogy az országban elsőként Somogyba érkezett a gólya: Kele éppen a Tüskevár írójának, Fekete Istvánnak a kedvenc temploma mellett fészkelt Vörsön.

Idén azonban még ott sem láttak gólyát, ahogy Dél-Somogy gázlómadár által kedvelt településein is hiába érdeklődtünk, mindenhol úgy válaszoltak, hogy üresek a fészkek, pedig holnap már március idusa. Két éve pl. Iharosberénybe március 20-a körül érkezett a tavasz hírnöke. 

Fotó: Balogh Márti
Fotó: Balogh Márta

A Petesmalmi Vidrapark vezetője azonban két napja egy fotót posztolt, amelyen a szürke gém mellett egy fekete gólya látható.

Négy-öt napja láttam először három nőnapi fekete gólyát, ők általában március 8. körül szoktak megjelenni – mondta Balogh Márta. – Az egyiket le is fotóztam a telefonommal.

A háza közelébe éjszaka gímek is ellátogatnak egy másik fotó tanúsága szerint.

Fotó: Balogh Márta
Fotó: Balogh Márta

A gólyákra visszatérve, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága drávai tájegységének munkatársai kérdésünkre azt mondták: idén még ők sem találkoztak fehér gólyával, de általában március közepén jönnek az első költöző madarak közülük, így minden bizonnyal napokon belül megérkeznek.

Megosztás