Fél év alatt ötmillió forint értékben lopott üzemanyagot

Tehergépkocsi-vezetőként dolgozott, a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyákkal összesen 12 ezer litert gázolajat tankolt hordókba, kannákba, majd az ismerősei körében értékesítette az üzemanyagot.

A Nagyatádi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki rendszeresen visszaélt a munkáltatója által biztosított tankolókártyával.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2020 szeptembere és a 2021 novemberi őrizetbe vétele között egy egyéni vállalkozó alkalmazásában állt, mint tehergépkocsi-vezető. A férfi ennek során az Európai Unió területén végzett árufuvarozást a munkáltatója által bérelt tehergépkocsival.

A sértett a feladat ellátásához a vádlott rendelkezésére bocsátott 2 darab üzemanyagkártyát, amelyet kizárólag a tehergépkocsi tankolásához lehetett használni. Ennek ellenére a vádlott 2021 májusa és 2021 novembere között 38 alkalommal a tankolókártyával egy Nagyatádhoz közeli benzinkúton a tehergépkocsi helyett hordókba és kannákba tankolta az üzemanyagot, majd azt a kiskereskedelmi ár alatt az ismerősei körében értékesítette.

A férfi ilyen módon összesen több mint 12 ezer liter gázolajat tulajdonított el jogtalanul, melynek értéke meghaladta az 5 millió forintot. A rendőrök a férfit aznap fogták el, amikor ismerősének 415 liter gázolajat készült értékesíteni, így az elkövetési értékből 220 ezer forint megtérült.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a nyomozás jelentős részében letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

A fényképeket a Nagyatádi Rendőrkapitányság készítette a gázolaj lefoglalásakor.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás