Felénk van hatósági áras tűzifa, de…

Szentáról azonnal elhozható a kemény fa, de friss vágás, a Sefagnál körülbelül két hetet kell várni a tavasszal kivágott fáért, és köbméterenként 6 350 forintért házhoz is szállítják, amit utána még fel kell fűrészelni.

Mindkét állami erdőgazdaságot felhívtuk, amelyiknél a járásban a kormány rendelete értelmében hatósági áras tűzifa kapható. A keményfa erdei köbmétere 30 000, a lágyé 19 000 forint hatósági áron.

A SEFAG Zrt-nél rendelhető a rönkfa, de körülbelül két hetet kell várni arra, hogy hozzájussunk. A szállításban és a felrakodásban a SEFAG tud segíteni, köbméterenként 6 350 forintért szállíttathatjuk házhoz a tűzifát, amit utána még fel kell fűrészeltetni, ez még 10-15 ezer forint költséget jelent, tehát csaknem 400 ezer forintot kell fizetnünk azért, hogy 10 köbméter kályhakész tűzifánk legyen.

Kaszón érdeklődésünkre azt mondták, hogy a tölgy még „totál friss”, ami annyit tesz, hogy szinte használhatatlan, ugyanis a szakemberek szerint a vizes fa fűtőértéke 50 százalékkal kevesebb, mint az optimálisra száradt fának. Ráadásul a fűtőberendezésnek, valamint a kéménynek sem tesz jót a magas nedvességtartalmú fa. Kaszón is átvállalják a szállítást, itt kevesebbet, köbméterenként 3 810 forintot kell fizetni a szállításért.

depositphotos.com
depositphotos.com

Megosztás