Költözik a két idősek klubja és az RSZSZK

Az időskorúak nappali ellátása a nagyatádi önkormányzat Korányi utcai épületében fog telelni, a szociális szolgáltató központ munkatársai pedig a Dél-Somogy Irodaházban.

Október 1-én költöznek a szociális ellátást végzők és az idősek klubjainak tagjai. Ez utóbbi kettő a bodvicai és a központi épületben lévő Ezüstkor Idősek Klubját jelenti.

Összesen 60-an veszik igénybe az idősek nappali ellátását, de nem mindenki kéri minden nap az ellátást, általában ugyanazokon a napokon jelennek meg az egyes időskorúak – mondta Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ (RSZSZK) igazgatója. – Azok veszik igénybe ezt, akik még képesek önmaguk ellátására a saját otthonukban, többnyire egyedül élő nyugdíjasok, szeretnek a közösség tagjai lenni, az ezzel járó előnyöket kihasználni.

Vagyis nem ülnek egész nap otthon magukban a tévé előtt. Ők munkanapokon 8-16 óra között tartózkodhatnak a klubban, étkezést (egyszeri meleg ebédet) kapnak az RSZSZK bölcsődei főzőkonyhájáról, valamint különböző programokon vehetnek részt. Ezenkívül tisztálkodásra és mosatásra is lehetőségük van, sőt, a gondozónők segítik a napi ügyintézésüket, pl. a bevásárlást, a gyógyszerkiváltást és -feliratást.

A két klub a nagyatádi önkormányzat felújított, Korányi Sándor u. 5. számú épületébe költözik.

Ott minden adott az idősek további ellátásához: mosdók, berendezett és felszerelt konyha, tágas közösségi tér, és minden gyönyörűen felújítva – tájékoztatott az igazgatónő. – Most zajlik éppen a helyiségek berendezése.

Az RSZSZK igazgatása (6 fő) is új helyre költözik a fűtési szezon idejére, a Dél-Somogy Irodaházba. Rajtuk kívül a családsegítő szolgálat, az étkeztetést és a házi segítségnyújtást végzők, összesen 15-en: utóbbiak pl. etetnek, fürdetnek, pelenkáznak, elmosogatnak, ki- és fölmosnak, vasalnak és mindenféle  ügyintézésben segítenek. Egyébként az étkeztetést jelenleg 200-an, a házi segítségnyújtást pedig 85-en veszik igénybe Nagyatádon.

Ugyanoda teszi át székhelyét a támogató és közösségi szolgálat is: ők öten jelenleg 40-40 fogyatékkal élő, ill. pszichiátriai betegséggel küzdő ügyfél számára nyújtanak szolgáltatást azok otthonaiban.

Az ellátottak térítési díjat fizetnek, ezt úgy könnyítik meg nekik, hogy a Dél-Somogy Irodaház földszinti, mozgáskorlátozottak részére fenntartott irodájában tehetik meg, vagyis nem kell emeletre mászniuk, és kerekesszékkel is megközelíthető.

Megosztás