Felszámolják a Petőfi utcai gyűjtögető szeméthegyét

Több éve húzódó ügyre sikerült pontot tenni: a közigazgatási határozat szerint felszámolják a 15 éve gyűlő hulladékhegyet. Kedd reggel rakodógéppel és konténerekkel jelentek meg a Gyár utcában a hulladékszállítók.

Az ügynek több éves, ha nem évtizedes előzménye van. A telken korábban egy ikerház egyik fele állt. A szomszédok elmondása szerint ebben élt a gyűjtögető az édesanyjával, és már akkor is a patologikus halmozás jeleit mutatta: a szobákban annyi papírt hordott össze, hogy az ajtókat sem lehetett kinyitni. Egy napon a ház és benne az összegyűjtött szeméthalom tüzet fogott, és leégett. Az épület lakhatatlanná vált, végül az önkormányzat elbontotta. A telken kisebb fabódé épült, a tulajdonos ebbe költözött, és folytatta a gyűjtögetést. Kerékpárral a várost járva gyűjtötte a kacatokat.

A gyűjtögető létrával mászott be a telekre
A gyűjtögető létrával mászott be a telekre

Azt nem lehet megmondani, mi vezette őt arra, hogy ezt az életet válassza. Művelt emberről van szó, értesüléseink szerint mérnöki diplomával rendelkezik. 

A szomszédok szerint a férfi korábban a Gyár utca felől járt ki-be a telekről. Ám nyolc évvel ezelőttre már teljesen eltorlaszolta magát a szemétkupacokkal: többé nem tudott erre kijárni. Így aztán a Petőfi utca felől oldotta meg a közlekedést egy létra segítségével. A hátsó udvarban álló hulladékhegyet időközben benőtte a gaz és a vadszőlő.

Akadt olyan szomszéd, aki megelégelte, hogy nap mint nap a hatalmas szemétdomb látványa fogadja, arról nem is beszélve, hogy a telekről áttekergő gazzal és a lomoktól roskadozó kerítéssel küszködjön. Házát üresen hátrahagyva másik utcába költözött. Más szomszédok a kupacokban fészkelő kígyókra, békákra és patkányokra panaszkodtak. Egy másik környékbeli hét éve nem tudja eladni a házát, mert a szeméthegy miatt nem talál vevőt, pedig telekáron hirdeti az ingatlant. A szomszédok mindeddig tehetetlenek voltak a gyűjtögetővel szemben.

A szemétdombban akadt olyan újság, melyet 2004-ben nyomtattak
A szemétdombban akadt olyan újság, melyet 2004-ben nyomtattak

Mint kiderült a férfit már többször felszólították a hulladék felszámolására, mind az önkormányzat, mind pedig a tűzoltóság – eddig sikertelenül. Most közel egy éves, bonyolult eljárás során az önkormányzat kezdeményezésére a kormányhivatal kijelölte a barcsi jegyzőt eljáró hatóságnak, aki végül meghozta a határozatot. Eszerint kötelezték a férfit a szemétdomb felszámolására. Miután a kijelölt határidőt követően sem tette ezt meg, az önkormányzat kényszerítő intézkedése nyomán kezdték meg kedden a munkálatokat. Ennek költségeit ráterhelik az ingatlanra.

A rakodógépek egész délelőtt hordták a hulladékot
A rakodógépek egész délelőtt hordták a hulladékot

A takarítással megbízott hulladékkezelő cég 32 köbméteres konténerekben gyűjtötte a rakodógép által felmarkolt szemetet. Délután 3 óráig összesen 7 konténer hulladékot távolítottak el a területről. Ezek némelyike az 5 tonnát is elérte.

A gyűjtögető nem tartotta fel a munkálatokat, erről rendőrök is gondoskodtak. Ennek ellenére kedden nem tudták befejezni a hulladék eltakarítását. Csütörtökön folytatják a munkálatokat.

Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás