140 éves pinceházat szállítottak át Segesdről Somogyszobra

Az egykori Vincze család birtokán található pinceházat a jelenlegi tulajdonos ajándékozta a Vilma Háza Alapítványának. Az elbontott épületet deszkáról deszkára, az eredeti állapota szerint építik fel a Vilma-ház udvarán.

Gyakori jelenség, hogy a múlt egy értékes műkincsét, relikviáját megőrzés céljából egy múzeumnak vagy alapítványnak ajándékozzák, melyet aztán át is visznek oda a fellelhetőségi helyéről. Annál ritkábban fordul elő, hogy valaki egy egész épületet szán hasonló célra, melyet így az eredeti helyéről ugyanúgy el kell szállítani.

Pedig pontosan ez történt a somogyszobi Vilma-házban: a segesdi szőlődomb egyik birtokán álló, 140 éves pinceházat ajándékozta az alapítványnak a jelenlegi tulajdonos, az Antalfi család. A pinceházat az 1880-as évek körül építette fel egy somogyszobi család.

Vincze Györgyé, egy református parasztemberé volt, a 19. század végétől kezdve egészen a 70-es, 80-as évekig szinte minden szobi reformátusnak volt pincéje Ötvöskónyiban vagy Segesden – magyarázta Spanics Ágnes, a Vilma Háza Alapítvány kuratóriumának a vezetője. – A család, akihez végül került, nem szerette volna, ha megsemmisülne az épület. Antalfi Sándor és fia, Antalfi Szilárd ajándékozta a pinceházat az alapítványunknak, az értékmentésre pedig kaptunk pályázati forrásokat is. A Vilma-ház udvarán fogjuk újra felállítani.

A ház eredetileg zsuptetős volt, és egy pajta is állt mellette. Ezt akkor bontották le, amikor cserépre cserélték a pince tetjét. Az alábbi fénykép 1928-ból származik, itt még jól látszik a zsuptető. 

Nemrég pedig még ilyen volt a segesdi szőlőhegyen, mielőtt megkezdték volna a bontását. 

A Vincze-pince
A Vincze-pince

Persze, a pincét nem négy keréken gurítva juttatják el Segesdről. Az épületet – anélkül, hogy kárt tennének a szerkezeti elemekben – cserépről cserépre, deszkáról deszkára szétbontják, így szállítják Somogyszobra. Az egyes építőelemeket gondosan katalogizálják: az összes darabot lefotózzák és felcímkézik, hogy mindent az eredeti helyére állíthassanak vissza.  

Már a pince egy részét lebontották
Már a pince egy részét lebontották

A segesdi hegyen már nagyon kevés olyan épület áll, amelyet a Vincze-pincéhez hasonló technikával építettek volna. Úgynevezett talpas házról van szó: fagerenda volt körbe lerakva, ebbe voltak a tartógerendák beleerősítve. A fal zsaluszerkezetes technikával, deszkákból épült, kívülről sárral volt vakolva, melyet bemeszeltek. A tetőpallók vastagok, az ajtók masszívak, jó minőségű faanyagból készültek. 

A háromosztatú épületet az alapítvány olyan tárgyakkal fogja berendezni, melyek a korabeli szőlősgazdák életébe, munkájába fognak betekintést adni.

Úgy fogjuk berendezni, ahogy a régi pincéket: a középső szobában lesznek a kádak és a prések, a bal oldali lesz a lakóhelység vasággyal, sparhelttel, bútorokkal, a jobb oldalon pedig a boroshordók lesznek ászok fára feltéve – magyarázta a Spanics Ágnes. – A talajburkolás az épületben és körülötte téglaborításos lesz.

Hétfőn kezdik meg a pince újraépítését Somogyszobon, ha befejezték a talajigazítást. A kivitelezéssel a Bagó és Társa Kft.-t bízták meg. A Vilma-ház dolgozói abban reménykednek, hogy nyáron már felavathatják a pinceházat.

Már kipakolták a tetőcserepeket a Vilma-ház udvarán
Már kipakolták a tetőcserepeket a Vilma-ház udvarán

 

Megosztás