Folytatódik a kánikula, ismét hőségriadót rendeltek el

A következő két napban ismét tartósan 25 fok fölött marad a hőmérséklet délutánonként, ezért az országos tisztifőorvos újra hőségriadót rendelt el csütörtök éjfélig. A kánikula ma 38 fokkal tetőzik Nagyatádon.

Az Országos Meteorológia Szolgálat adatai szerint ma délután országszerte 35-38 fokig is felszökhet a hőmérséklet, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére csütörtök éjfélig.

Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Másodfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

 

Megosztás