Egyre kevesebbet ér a pénzünk, rekordon az infláció

Nyolc és fél éves csúcsot döntött meg az infláció júniusban: átlagosan 5,3%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy éve ilyenkor. Az élelmiszerekért 3,2%-kal, az üzemanyagokért 24,2%-kal kell többet fizetni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján – a várakozásokkal ellentétben – nem enyhült az infláció júniusban sem. Habár az átlagot elsősorban a szeszes italok, dohánytermékek, valamint az üzemanyagok árainak növekedése húzza felfelé, a szolgáltatások árai is ugrásszerűen nőttek.

Egyre kevesebbet ér a pénzünk, 10 ezer forintból pár éve még jóval több mindent meg lehetett venni. Mi még azért így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nem az ételen kell spórolnunk, hanem próbálunk a kevésbé fontos kiadásokon csökkenteni – mondta egy kétgyermekes nagyatádi édesanya.

Az élelmiszerek árai között nem egyenlő mértékben történtek a változások: míg a sertéshús ára 5,6%-kal csökkent, az étolajé 25,5%-kal emelkedett. Ehhez hasonlóan a margarinért 8,2%-kal, a tojásért 7,8%-kal, a lisztért 7,7%-kal kell többet fizetni.

Havonta szoktunk nagybevásárlást csinálni, így hónapról hónapra megérezzük, hogy már nem tudunk annyiból kijönni, mint korábban. A nyugdíj összege egyszerűen nem nő annyival, hogy kövesse az élelmiszerek árát, és persze nem csak azok drágulnak. Annyira még nem látszik meg az ebédlőasztalnál ennek a hatása, de a boltban az embernek kétszer is meg kell gondolnia, hogy meg merje-e venni az adott terméket vagy sem. Nagyon nem egyszerű a rezsi és egyéb kiadások mellett úgy összehozni mindent, hogy az ember jól jöjjön ki belőle – osztotta meg egy nagyatádi nyugdíjas a tapasztalait.

Emellett a tartós fogyasztási cikkek átlagára is 3,7%-kal növekedett: az új személygépkocsik esetén 9,2%-os, a szobabútoroknál 7,5%-os a drágulás. Ahogy arról korábban már írtunk, az építőanyagok árai szintén jelentősen felmentek, a helyzet azonban a már meglévő ingatlannal rendelkezőknek sem kedvez. Ugyan a szolgáltatások árai átlagosan 3,8%-ot nőttek, ezen belül viszont a lakásjavításért és karbantartásért 10,1%-kal kell többet fizetni.

A szeszes italok és dohánytermékek most 12,2%-kal kerülnek többe, ezen belül is az utóbbiak drágultak jobban; 19,7%-kal.

Szerdától az üzemanyagokért is még többet kell fizetni: a benzin literenkénti ára átlagosan bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal emelkedik. „Így az átlagárak közel 10 éve nem látott magasságokba emelkednek, melyek csupán néhány forintra vannak a történelmi rekord magas üzemanyagáraktól” – írja a holtankoljak.hu.

Az infláció jelentős növekedésében nyomon érhető az újranyitás hatása: az üdülés, az éttermek és a szabadidős szolgáltatások területén egyaránt jelentős áremelkedés tapasztalható.

Megosztás