Fotókon keresztül mesél az erdő

Kulcs a természethez címmel látható Bőhm Istvánné és Bőhm István fotókiállítása a kulturális központban. A házaspár több mint fél évszázada járja az erdőt, megörökítve annak minden rezdülését.

– Nagyon szép az ő élettörténetük – fogalmazott a megnyitón Pünkösd Márton, a kulturális központ igazgatója. – Mindketten gyerekkorukban ismerkedtek meg a fotózással. Pályafutásuk végigkísérte a fotográfia fejlődését, kezdve a fekete-fehér fényképektől a mai digitális technikáig.

A házaspár még az egyetemi tanulmányaik alatt ismerkedett meg, az első közös kiállításuk is ebben az időszakban volt, azóta pedig rendkívüli elhivatottsággal járják a természetet, az erdőt, hogy megörökíthessék azokat a pillanatokat, amiket egy kívülálló soha nem láthat.

– A fotográfiának az egyik legnehezebb ága a vadfotózás, rendkívül összetett műfaj, kevés, ha valaki ismeri a fotózást. Tisztában kell lenni a vadak szokásaival, a széljárással – hangzott el a megnyitón.

A rendkívül gazdag kiállítás bemutatja Somogy megye, valamint a Kis-Balaton élővilágát.

– Minket minden érdekel, a tájfotózástól kezdve a vadfotózásig. De szeretünk rovarokat, gombákat, hüllőket is fotózni. A kiállítás képeinek kétharmadát a feleségem készítette. Sajnos, egy kiállítás kereteibe nem fér bele minden, de úgy válogattuk össze az alkotásokat, hogy egy kicsit meg tudjuk mutatni magunkat, az utat, amin már fél évszázada járunk – mondta el Bőhm István.

István már jóideje nem csak fotózással, hanem videók készítésével is foglalkozik, reményei szerint egyszer ezeket is bemutathatja.

A tárlatot november 28-ig lehet megtekinteni a kulturális központ kiállítótermében.

Megosztás