Gyakran öl a gyilkos galóca!

Évente 12-17 ember halálát okozza Magyarországon a gyilkos galóca. A meleg, párás időnek köszönhetően a Nagyatád környéki erdőkben is rengeteggel találkozhatunk most, jelezték olvasóink.

Pár éve meghökkentő somogyi adat látott napvilágot: másfél hét alatt 12 gombamérgezéses esetet kezeltek a kaposvári kórházban október elején. Az egyik beteg bele is halt a mérgezésbe – a férfi éppen a gyilkos galócának esett áldozatul. Két éve Zircen is súlyos mérgezést jelentettek: egy házi asszony készített vacsorát családjának a veszélyes gombából. Itt szerencsére a gyerekek nem fogyasztottak az ételből, ám a férj súlyos állapotban került kórházban. Az asszony elmondása szerint először megmutatta a gombákat egy ismerősének, majd kidobta az általa nem ismert kalaposokat. Azonban a gyilkos galóca esetében annyi is elég a mérgezéshez, hogy érintkezés útján a méreganyag a szervezetünkbe, esetleg a kosarunkban lévő másik gombára kerüljön. Feltehetően ilyen úton mérgezett ez esetben is a galóca.

Az Albert-Locsmándi-Vasas féle gombász könyv 8 pontban gyűjti össze a gombászás szabályait. Az első pont éppen így szól: Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan.

A gyilkos galóca halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva a benne található amatoxin méreganyagtól csillapíthatatlan hányás kezdődik. Ezután látszólagos javulás következik, ám ez legtöbbször csak látszólagos. A mérgezettnél ugyanis néhány napon belül máj- és veseelégtelenség jelentkezik, ami akár halálos is lehet. Ezért annak, aki gombászni indul, elengedhetetlen megtanulnia felismerni ezt a gombafajtát. Ez az ismeret legjobban a gyakorlatban sajátítható el, esetleg írásos jellemzés alapján. Nagy tévhit, hogy fényképpel összehasonlítva bármilyen gomba beazonosítható. Sajnos a közösségi oldalakon még a gombászcsoportokban is elkövetik ezt a súlyos hibát. A fajta-meghatározás ilyen módon nagyon veszélyes és tilos!

A szakszerű beazonosítás fő lépései a következők. Először mindig a gomba alaktani vizsgálatával kell kezdeni: vizsgálni kell a kalapot, a lemezeket, a tönköt és a húst. A másik döntő tényező az előfordulási hely. Gyilkos galóca például nem terem réten, de az erdősáv szélén már találhatunk, ugyanis a tölgyfával él gyökérkapcsolatban.

Részletes és jó leírást például IDE KATTINTHATNAK olvasóink.

Figyelem! Semmiképpen ne szedjünk le olyan gombát, amelyről nem tudjuk biztosan, hogy milyen fajta. A gyűjtött zsákmányunkat pedig mindig ellenőriztessük hivatásos gombaszakértővel!

Mi a teendő, ha felismertük a gyilkos galócát? Egyszerűen csak sétáljunk tovább. Ne szedjük fel, de fontos, hogy ne is tapossuk el! Ennek a fajtának ugyanis rendkívül fontos szerepe van az erdő természetes lebontó folyamatai során, ugyanúgy, mint a többi gombafélének.

Megosztás