Házasságkötések Nagyatádon: 2020-ban volt a csúcs

Valentin-nap és a házasság hete apropóján az adatokból az derül ki: Nagyatádon éppen tíz éve volt a hűségeskük számának mélypontja, két éve pedig a csúcsa. Egy 100 fős lagzi pedig 4-szer többe kerül, mint hét éve.

Magyarországon 2019-ben kiemelkedően sok (65 268) volt a házasságkötés a KSH adatai szerint. Előtte hasonlóra csak a 80-as években volt példa, az ezredforduló környékén csökkenni kezdett a számuk.

Egyre későbbre tolták a párok a házasságkötést, mivel egyre többen tanultak tovább, ráadásul megváltoztak az elvárások is, az esküvőt az anyagi függetlenség eléréséhez kötötték – vázolta a folyamatot a hvg.hu-nak egy családdemográfus.

A világgazdasági válságot követően 2010-ben a házasságkötések száma elérte a mélypontját (35 520). Utána emelkedni kezdett a szakpolitikai intézkedéseknek köszönhetően. Az első házasok adókedvezménye, a családi otthonteremtési kedvezmény, 2019-től pedig a babaváró hitel is ösztönözte a házasságkötéseket – írta a lap.

Nagyatádon egy, ill. három évvel később következett be az a bizonyos mélypont, mint országosan: 2011-ben 27, 2013-ban még ennél is eggyel kevesebb pár mondta ki a boldogító igent a városban.

A csúcspont ugyancsak az országosnál egy évvel később jelentkezett,

2020-ban 63 elköteleződés történt Nagyatádon, ami a 2013-as mélypontnak csaknem a két és félszerese (142 százaléka).

Azóta viszont ismét csökkenő tendenciát láthatunk: 2021-ben 56, tavaly pedig már csak 36 házasságkötés történt, vagyis szinte pontosan visszatértünk a 2010-es szintre.

Infografika: Atádhír
Infografika: Atádhír

Hasonlóan alakult a Szent Kereszt Felmagasztalása Templomban kötött egyházi esküvők száma is: 9 szertartást rendeztek 2021-ben, ezzel sikerült visszatérni a 2010-es szintre, tavaly viszont már szintén csökkenés volt (5); a mélypontot pedig a 2011-es egyetlen templomi fogadalom jelentette.

A számok azt is mutatják, hogy az élettársi kapcsolatban élők aránya az ezredforduló óta a duplájára nőtt: 2001-ben még a 15 éves és annál idősebb népesség 7 százaléka, 2016-ban már a 13 százaléka élt élettársi kapcsolatban.

A hűségeskü szertartása és megünneplése szintén átalakult: a korábban megszokott nagyszabású és -költségvetésű lakodalmak mellett népszerűek lettek a kisebb, személyesebb esküvők. Az általunk megkérdezettek beszámolói szerint – persze helytől, minőségtől, elvárásoktól és kiegészítő szolgáltatásoktól (zenekar, videós, fotós stb.) függően – egy száz fős menyegző költsége 7 éve kb. 800 ezer forinttól kezdődött, most pedig 3,5 milliótól – a határ pedig a csillagos ég. 

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás