8 év után újra Nagyatádra érkezik a Richter Egészségváros

Május 11-én, szombaton a nagyatádi Szent István parkban rendezik meg a Richter Egészségvárost. Az egészségtudatosságot és betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Nagyatádi Kórházat is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 500 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 3 és fél millió forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: az orvosi műszer és eszközpark fejlesztését.

A nagyatádi Richter Egészségváros programon a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

– 15 évvel ezelőtt indítottuk útjára hiánypótló programunkat, mely a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására és a rendszeres szűrés jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az Egészségváros nemcsak missziójában egyedi, de abban is, hogy segítségével egy nap alatt tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen – nyilatkozta Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője.

Ormai István, Nagyatád polgármestere a következő gondolatokat osztotta meg a Richter Egészségváros programmal kapcsolatban:

– Ennek a napnak kettős célja lesz: az egészségmegőrzésre való figyelemfelhívás, és egyúttal annak a jelzése, hogy van egy társadalmi felelősségünk az egészségmegőrzésben, és van egy egyéni felelősségünk, hogy mi hogyan élünk, mennyire élünk azokkal a lehetőségekkel, amelyek segítik, hogy megőrizzük az egészségünket. Erre például a szűrővizsgálatok kiválóan alkalmasak. A másik pedig nyilván az, hogy a kórházban végzett – ahol a gyógyítás folyik – gyógyító munka feltételeinek javítása, hiszen jelentős pénzügyi forrást biztosít a gyógyszergyár, amit az Egészségnapon résztvevők a saját aktivitásukkal, saját részvételükkel kiegészíthetnek. Ez a kettő együtt tud megvalósulni ezen a programon. Én polgármesterként hozzáteszek egy harmadik: a lokálpatriotizmusnak, az identitástudatnak az erősítése, hiszen a mi kórházunk támogatását segítjük, ha elmegyünk, az összetartozásunkat, a közösség együvé tartozását erősíti.

– A Richter Egészségváros felhívja a figyelmet a tudatos egészségmegőrzésre, és lehetőséget teremt a szűréseken való részvételre, valamint az egészséges életmód szempontjainak a megismerésére. Bízom benne, hogy városunk polgárai 8 év után újra megmutatják, milyen összetartó közösség a miénk, és sokan kilátogatnak a rendezvényre. Ezzel ugyanis nemcsak a saját egészségük megőrzéséért tehetnek, de egyben a mi kórházunkat is támogathatják.

A programsorozatnak Nagyatád lesz a 101. állomása. A résztvevők aktivitásukkal a Nagyatádi Kórházat támogathatják, és növelhetik a Richter által felajánlott 3 és fél millió forintos alapadományt.

– A Richter Egészségváros adományösszegéből olyan eszközfejlesztéseket szorgalmazunk, melyek a napi rutin munkánkat támogatják, és amelyek segítségével megvalósíthatjuk prevenciós szemléletünket is: a vastag- és végbél daganatok felismeréséhez kolonoszkóp beszerzését, a laparoszkópos műtétek elvégzéséhez pedig egyéb orvosi eszközök beszerzését szeretnénk megvalósítani az adományösszegből. Bízom benne, hogy most is legalább annyian velünk tartanak a nap folyamán, mint 2016-ban – mondta Dr. Pósa István László, a Nagyatádi Kórház főigazgatója.

Ingyenes szűrések és tanácsadások

Az érdekes egészségügyi előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint – és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, inbody testösszetétel mérés, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek, migrén szűrés.

Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, diabetológiával, kardiológiával, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is.

A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a helyszínre látogatók számára.

A Nagyatádi Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából prevenciós szemléltető eszközökkel és tanácsadással is bővül az elérhető egészségügyi programok listája.

A szűrések-tanácsadások mellett véradásra is lesz lehetőség, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai 10:00-tól 17:00-ig a sportcsarnokban várják a véradókat. Ahogyan az Egészségváros többi programján, vagyis az ingyenes egészségügyi szűréseken és előadásokon, úgy a véradáson résztvevők is értékes, 500 forintot érő adománypontokkal egészítik ki a Richter Gedeon Nyrt. Nagyatádi Kórháznak szánt alapadományösszegét, így az önzetlen cselekedettel május 11-én egyszerre két fontos ügy is támogatható.

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek

A Richter Egészségváros Nagyatádon is az Egészségsétával kezdődik. A megemelt alapadomány összegének, valamit az első belépésért járó dupla értékű adománypontoknak köszönhetően a közös séta résztvevői 1.500 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A közös séta 9 órakor indul a kórháztól, így a résztvevők együtt érkezhetnek a hivatalos megnyitóra, a Szent István parkba.

A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra közismert pszichológus a hétköznapok során hasznosítható megküzdési stratégiákról, valamint az önismeret fontosságáról, míg Jaksity Kata a mindennapi boldogság megteremtéséről tart motivációs előadásokat. Béres Alexandra fitness-világbajnok és Molnár Andrea táncművész életmódtanácsait is meghallgathatják a helyszínre érkezők.

Az Agora előadósátorban a Nagyatádi Kórház szakemberei előadásaik során olyan témákat járnak körbe, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Az egészségtudatosság és prevenció mellett szórakozásra is lesz lehetőség: 9:45-től Katus Attila, aerobik világbajnok várja a mozogni vágyókat, 14:30-kor pedig Kollányi Zsuzsi lép az Egészségváros színpadára. Molnár Andrea, táncművész jóvoltából 16:00-kor egy pörgős táncórán vehetnek részt az érdeklődők. A legkisebbek kikapcsolódásáról játszóház, gyermeksarok, interaktív élményszoba és bábszínház gondoskodik majd.

Extra pontgyűjtési lehetőség a Nagyatádi Kórház számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros – Nagyatád hivatalos Facebook eseményben szinte folyamatosan követhetők lesznek élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások.

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a Szent István parkba, és az előadások aktív követésével a kórháznak szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 500-500 forinttal növelik a nap végén a 3 és fél millió forint értékű alapadomány összegét. Ezáltal, közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött orvosi műszer és eszközpark fejlesztés.

8 évvel ezelőtt az alapadomány kétmillió forint volt, ám a nap végére hétmillió forint gyűlt össze a Nagyatádi Kórház részére, pedig akkor az aktivitásokkal 300 forinttal támogathatták a részvevők a kórházat.

Megosztás