Hófehér dámszarvas született Kaszón

Az erdészet látogatói a csodájára járnak! A feltűnő jelenséget bármikor megpillanthatjuk társai között. A fehér bundájú dámbika tavaly látta meg a napvilágot átlagos szülők borjaként.

A Kaszói Vadaspark mintegy 2,5 hektáros terülén számtalan érdekességgel találkozhatunk. Jelenleg a legkülönlegesebb lakó kétségkívül a tavaly született fehér színű dámbika borjú. Alig egy éves a gyönyörű fehér jószág, ami a kaszói vadasparkban él. Szülei hétköznapinak mondhatók: a dámvadak megszokott barna alapon fehér pettyes bundáját viselik. Utóduk sokakat levesz a lábáról, Kaszó látogatói kivétel nélkül megcsodálják a szarvast. A hófehér patás már a parkban született. Az erdőgazdaság munkatársaitól megtudtuk: az állat gondozóitól még nem kapott nevet. (Olvasóinktól szívesen várunk ötleteket közösségi oldalunkon, legyenek a hófehér szarvas névadói!)

A dámok esetében gyakrabban előfordul a teljesen fehér szín, mint más szarvasfajták esetében. Sőt, tapasztaltak már olyat is, hogy az adott példány bundája olyannyira sötét volt, hogy szinte a fekete árnyalathoz közelített.

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a jelenség őzek és szarvasok közt egyaránt előfordulhat. Országos szinten évente nagyjából 1-2 egyedről írnak a vadászlapok. A szakértők szerint a fehér egyedek számára egészségük szempontjából nem jelent kockázatot a hófehér szín: ugyanannyi ideig élnek, mint barna bundájú társaik. A különleges tulajdonság csak abban az esetben öröklődik az utódokra, ha a szőrzet színét tartalmazó gén domináns.

Vadászati szempontból a fehér bundás egyedek nem védettek, ki lehet lőni őket. Azonban a vadászok jobban teszik, ha alaposan meggondolják, meghúzzák-e a ravaszt! A népi hiedelem ugyanis úgy tartja, az, aki fehér őzet vagy szarvast lő, maga is életét veszti egy éven belül.

Megosztás