Hoppá: jön az e-recept!

Indul az elektronikus egészségügyi rendszer november 1-jén. Ha minden jól megy, a betegek egyelőre csak azt fogják érzékelni hogy kicsit többet kell várakozniuk.

Főként az orvosoknak és a gyógyszerészeknek jelent komoly kihívást a november 1-jén életbe lépő elektronikus egészségügyi rendszer. Ebben, vagyis digitálisan fogják tárolni ezután a betegadatokat. A szolgáltatók remélik: az e-recept bevezetése nem okoz gondot a betegeknek. Ők meg majd hamar megtanulják.

A beteg egyelőre csak azt fogja érzékelni, hogy kicsit több lesz a várakozási idő. Addig, amíg az orvosok megtanulják az új rendszert. Aminek előnye is lehet. Például, hogy egységesebb lesz a betegnek az ellátása. 

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, vagyis az EESZT legfőbb előnye tehát, hogy a rendszerben működők számára könnyen hozzáférhetőek lesznek a betegadatok: az orvos által felírt gyógyszerek, a leletek vagy a beutalók.

Némileg körülményesebb lehet, ha valaki nem tudja személyesen intézni az ügyeit. Persze, erre is lesz megoldás.

Dr. Erdő Gabriella háziorvos azt mondja: – Nekem elég egy meghatalmazás, egy papír, amit aláírt a mama, hogy ő meghatalmazza a gondozónőjét vagy a Rinyamenti Szolgáltató Központ dolgozóját, tehát nem nevesítjük, hogy Gipsz Jakabnét, hanem csak nagy vonalakban, azt már elfogadjuk. Meg ha a hozzátartozó jön, és tudom, hogy a néni fekvő beteg, akkor el fogom fogadni, hogy igen, van meghatalmazása. 

A patikusok is azt hangoztatják: a betegeknek nem lesz gondjuk az új rendszerrel. Egyébként is: egy évig még megmarad a papír alapú receptkiadás is.

– Szeretném megnyugtatni a betegeket, hogy igazából komoly változás nem lesz – jelzi dr. Rákóczy András szakgyógyszerész. – A régi receptek helyett lesz egy ún. felírási igazolás, ami ugyanúgy fog kinézni, mint a régi recept, picit máshol lesznek a vonalkódok, de ugyanúgy meg tudjuk oldani a receptek kiadását. A különbség az lesz, hogy miután átvették a gyógyszereket, mi adunk nekik egy átvételi elismervényt, amit alá kell írniuk. Azt mi megőrizzük. 

A rendszer elindulása azért várhatóan nem lesz teljesen zökkenőmentes.

– Nálunk is, az elején, különösen, míg tanuljuk ezt a rendszert, addig lehet, hogy egy kicsikét, pár másodperccel vagy pár perccel tovább tart a szokásos procedúra, mint ami idáig történt – fűzi hozzá dr. Gara István. 

Az biztos, hogy a gyógyszerkiadás nem változik. Az a gyógyszer, ami receptköteles volt, az is marad.

 

Az egészségügyi szolgáltatók már megkapták az e-személyikártya leolvasót. Az ő munkatársaik azonosítása ezen keresztül történik minden nap: a személy és a jogosultság ellenőrzése.

 

A digitális központi adatbázis és az e-recept tehát november 1-jétől működik Magyarországon. Mindenki abban bízik, hogy nagyobb fennakadások nélkül.

 

Megosztás