Így élünk Nagyatádon az újabb szigorítások alatt

Életbe léptek ma a szigorítási intézkedések. Nagyatádon és minden településen kötelező a maszkviselés. Csak 15 ovisnak és iskolásnak kértek gyerekfelügyeletet a városban. Meredeken emelkedik a fertőzésszám Somogyban.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök február 12-én még azt mondta: „Én úgy látom, hogy nem szükséges további szigorításokat tennünk, sőt, ezt kifejezetten ellenezném”, február 17-én pedig elindította a kormány az újraindításról szóló nemzeti konzultációt, alig több, mint két héttel később viszont mindeddig példátlan szigorúságú lezárásokról kényszerült dönteni.

Ismét csak akkor, amikor már durván megemelkedtek a fertőzés számai. Mára oda jutottunk, hogy soha ennyien nem kényszerültek még lélegeztetőgépre (806 ember), a kórházban kezeltek száma (7924 ember) is majdnem elérte az eddigi legmagasabbat (8045), és már csaknem 16 ezer áldozata van a járványnak – ezzel a 9. legrosszabbul álló ország lettünk a világon (221 közül) a járvány egészét tekintve.

Somogyban terjed továbbra is egyik leggyorsabban a koronavírus: egy hét alatt 1977-tel több fertőzöttet azonosítottak, vagyis 14 százalékkal nőtt a számuk hét nap alatt. A 15.810 somogyi covidos számának emelkedése rendkívül meredek, hiszen a megelőző 52 hétben összesen volt 13.833.

Nagyatád három iskolájában eddig összesen 8 diák, az óvodákban pedig keddtől 7, szerdától 8 kisgyermek számára kértek gyerekfelügyeletet a szüleik. Ezt egyébként az iskolák, ill. az óvodaközpont e-mail-címén lehet kérni, megfelelő indoklással. A NINESZ-nek eddig mintegy 90-en jelezték, hogy kérik az étkezést: ők a kollégium konyhájáról éthordóban vihetik el az ebédet. A digitális oktatás első napja sem indult zökkenőmentesen: többen jelezték, hogy a reggeli iskolakezdéskor nem működött a Kréta-rendszer.

Szerencsére a bölcsődék nyitva maradhatnak. Ez azért is jó, mert a kollégáknak van munkájuk, ráadásul sokat segítünk azoknak, akiknek dolgozniuk kell – mondta Ivókné Pintér Melinda, a szociális központ igazgatója. – A bölcsiben egyetlen egyszer volt az egy év alatt 10 napos karantén az egyik egységünk számára, az is egy bölcsődés hozzátartozója miatt.

A négy csoportos nagyatádi intézménybe 45 bölcsődéssel 11 kisgyermekgondozó foglalkozik. Az igazgató a reményét fejezte ki, hogy továbbra is nyitva maradhatnak.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat.

Ezt a szabályozást is értetlenül fogadta néhány más profilú üzlet, amelynek tulajdonosai úgy vélik, ők a gazdaság működéséhez szintén nélkülözhetetlen tevékenységet végeznek: pl. a vállalkozások számára számlatömböket, menetleveleket és egyéb nyomtatványokat árusító papírüzletek.

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. (Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet.)
Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be. A középiskolákban és a felsőoktatásban továbbra is marad a digitális oktatás.
Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között. Ez alól csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

Az egyes hivatalok és szolgáltatók ügyfélszolgálatain többnyire felfüggesztették a személyes ügyfélfogadást, ill. előzetes időpontfoglalás esetén kereshetjük fel azokat. Így pl. a NAV is kéri, hogy ügyfeleik csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a NAV ügyfélszolgálatát, de az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető. 

A kormányzati intézkedésekkel összhangban valamennyi ügyfélszolgálati irodájában ideiglenesen felfüggeszti a személyes ügyintézést az E.ON Hungária Csoport. Az ügyfelek hétfőtől várhatóan március 22-ig a cég digitális platformjain, azaz online, telefonon vagy e-mailben intézhetik ügyeiket. Emellett arra kérik az ügyfeleiket, hogy mérőóráik állását a digitális csatornákon keresztül adják meg.

 

Megosztás