Így került házi karanténba a nagyatádi Márta néni

A második házi karanténban tartózkodó nagyatádi telefonon kereste fel a háziorvosát azzal, hogy nemrég külföldön tartózkodott. A hétvégén köhögési rohama volt, tegnap éjjel vettek tőle mintát.

A Kossuth utcában egy negyedik emeleti panellakásban él egyedül a 69 éves Márta néni, teljes nevén Fehér Dénesné. Március 16-án érkezett haza Indiából, és azóta a koronavírus-járványra való tekintettel fokozott óvatossággal érintkezik a külvilággal. Kedd óta azonban már hivatalosan sem hagyhatja el a lakását.

Két hetet voltam Indiában egy kiránduláson – mesélte Márta néni. – A szobatársam az út felében beteg volt. No, nem koronavírussal, hanem valami rosszat evett: hasmenése volt, felment a láza. Aztán amióta itthon vagyok, azért én is igyekszem kevesebbet az utcára menni. A hétvégén viszont volt egy köhögési rohamom, korábban is előfordult már ez velem. Hétfőn pedig beszéltem a szobatársammal telefonon, ő szegedi, és megtudtam, hogy még mindig nem érzi jól magát.

Márta néni ezután döntött úgy, hogy jobb lesz, ha még óvatosabban jár el – hiszen mi van akkor, ha ő is hordozója a betegségnek? Először nem tudta, kit értesítsen, így hétfőn felhívta a mentőket.

Ők mondták, hogy a háziorvosomhoz forduljak. Másnap megkerestem őt telefonon, elmondtam, hogy külföldön jártam, és volt egy beteg szobatársam, meg hogy volt egy köhögési rohamom. A doktor úr nagyon készséges volt, megkért, hogy maradjak otthon, és hogy értesíteni fogja az ÁNTSZ-t.

Szerda délután lement a postaládáját ellenőrizni, hogy kapott-e valamilyen értesítést. Épp a lépcsőházban volt, amikor egy rendőrtiszt lépett be az ajtón. Ő nyújtotta át a kormányhivatal hivatalos határozatát arról, hogy Márta néni karanténba kerül.

A határozatban az állt, március 24-től határozatlan ideig házi karanténban kell maradnom. A rendőrtiszt megkért, hogy mostantól ne fogadjak vendéget, és ne is menjek el otthonról. Ezt naponta többször ellenőrizni is fogják – tette hozzá Márta néni.

Piros, figyelmeztető cédulát nem kapott még, ezért egyelőre a határozatot ragasztotta ki az ajtóra. A népegészségügyi központtól értesítették: aznap éjjel, hajnali egykor érkezik egy munkatársuk, hogy mintát vegyen tőle.

Ebből aztán hajnali három óra lett. Az úr nagyon sajnálta a késést, sajnáltam is szegényt, mondta, hogy Siófoktól kezdve  Nagykanizsán át Háromfáig még egy sor helyre ki kell mennie mintát venni. Egy vattapálcával kenetet vett a torkomból és az orromból, azt mondta, leghamarabb 48 óra alatt lesz meg az eredmény, a laborok terheltségétől függően.

Márta néni lett tehát a második hatósági házi karanténba kényszerült nagyatádi a koronavírus-járvány idején. Szerencsére őt a helyzet nem lombozta le.

El tudom látni a háztartást, van is itthon elég élelem, meg ismerőseim tudják intézni a bevásárlást, itt hagyják az ajtó előtt. Inkább csak nevetek az egészen, remélem, hogy ezen is túl leszünk – mondta bizakodva.

Biztosan sok embert érintene kellemetlenül egy ilyen kényszerű otthonmaradás, ám a jelenlegi járványban nem lehetünk elég óvatosak. Olvasóinkat arra kérjük, Márta nénihez hasonlóan kellő körültekintéssel járjanak el! Az alábbi tünetek merülhetnek fel a koronavírus fertőzéskor: száraz köhögés, 38 fok feletti láz, nehéz légzés. Ha emellett még külföldön is járt, vagy akad olyan ismerőse, aki járt egy fertőzött területen, haladéktalanul keresse fel háziorvosát telefonon!

Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás