Így kezdődhet meg a tanév az iskolákban

A hétfőn kiküldött iskolakezdési protokollterv szerint az iskolákban kötelező lesz a rendszeres fertőtlenítő takarítás, a közösségi terekben be kell tartatni a védőtávolságot. Maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

 

A jelenlegi tervek szerint rendes, osztálytermi oktatással kezdődik a félév a digitális oktatás helyett, bár az iskoláknak fel kell készülniük rá, hogy bármikor újra bevezessék. Ezt az operatív törzs rendelheti el az EMMI és az népegészségügyi központ bevonásával, ám a szakképzések esetében akár helyben is dönthetnek erről az iskolavezetők. Digitális oktatás esetén kötelező lesz a gyermekfelügyelet megszervezése.

A higiéniára értelemszerűen kiemelten nagy hangsúlyt fektet a protokoll: rendszeres fertőtlenítő nagytakarítást kell végezni az oktatási intézetekben, ehhez a fenntartó biztosítja az eszközöket. Különösen a kézhigiénia kerül előtérbe: a bejárathoz kézfertőtlenítő állomásokat kell telepíteni, a gyerekeknek érkezéskor és étkezések előtt és után alaposan kezet kell mosniuk.

A védőtávolságokat úgy kell kialakítani, hogy lehetőség szerint a különböző osztályokba járók ne tartózkodjanak huzamosabb ideig egy légtérben: így a közösségi terekben, a folyosókon, aulákban kell odafigyelni a távolságtartásra.

A közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felső tagozatos és középiskolás tanulóknak. A kiadott ajánlást értelemszerűen az adott intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni.” – írta a Portfólió. Az étkezések alkalmával törekedni kell arra, hogy az osztályok, óvodai csoportok ne keveredjenek, sorban állás esetén tartható legyen a védőtávolság.

Egy osztályon belül azonban a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem kell betartani a másfél méteres távolságot, mivel egy ilyen zárt közösségen belül ez nem érné el a célját. Ugyanakkor minden osztály csak a saját termét használhatja a nyelvi- és szaktantermek kivételével. Ha erre nincs mód, két osztály váltása között fertőtlenítés szükséges. A testnevelés órákat, amikor csak lehet, a szabadtérben kell megtartani.

A krónikus betegségben szenvedő diákok tartósan mentesülhetnek az iskolába járás kötelezettsége alól, ha a szülők úgy döntenek. Ebben az esetben távoktatással vehetnek részt a tanításban.

Ha egy diáknál vagy pedagógusnál felmerül a fertőzés gyanúja, úgy el kell őt különíteni, és értesíteni kell az iskolaorvost, majd az ő utasítása alapján kell eljárni. A szülők felelőssége, hogy olyan gyermeket ne engedjenek óvodába, iskolába, akinél betegségre utaló jeleket észlelnek.

„A külföldön tartózkodó, kollégiumban lakó diákoknak legkésőbb augusztus 28-ig érdemes visszatérniük. Aki sárga vagy piros besorolású országból érkezik, annak az állam fizeti a tesztelését, az eredmények megérkezéséig pedig a kollégiumnak kell biztosítania az elkülönítést. Ennek érdekében a férőhelyek öt százalékát üresen kell tartani” – írta a 444.

A nagyatádi iskolakezdéssel kapcsolatos intézkedésekről a 2020. 08. 26-i adásunkban fogunk beszélgetni az intézményvezetőkkel.

Megosztás