Rohamosan terjed a koronavírus Horvátországban

Július eleje óta csaknem háromszorosára nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Horvátországban. A koronavírus főleg a tengerparton, a fiatalok körében terjed. Az új esetek száma 4.napja minden nap új rekordot döntött.

A horvát válságstáb jelentése szerint a negyedik egymást követő napon döntött rekordot az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, meghaladva a háromszázat. Az elmúlt 24 órában már 306-tal nőtt, így az összes esetszám elérte a 7900-at. A fertőzés terjedésének felgyorsulását jelzi, hogy míg az első esetet követően március közepétől június végéig összesen 2500 volt az összes megbetegedés, addig az elmúlt másfél hónapban több mint a háromszorosára nőtt ez a szám. A betegek közül 143-at kórházban ápolnak, közülük 12-en lélegeztetőgépen vannak. Jelenleg a kétezret is meghaladja az aktív esetek száma, ami Horvátországban a járvány kitörése óta a legmagasabbnak számít.

Az összes koronavírusos esetek számának alakulása Horvátországban. Forrás: Worldometer
Az összes koronavírusos esetek számának alakulása Horvátországban. Forrás: Worldometer

Nem meglepő módon a tengerpartokon azonosítják be a legtöbb új fertőzést, főleg szórakozóhelyeken. Éppen ezért a fiatalabb korosztály között terjed a vírus. A válságstáb szigorító intézkedéseket vezet be: ennek értelmében Split-Dalmát megyében „Hétfőtől két hétig a vendéglátó egységek csak a kerthelyiségeikben vagy teraszokon szolgálhatják ki a vendégeket. Az esküvőkön és temetéseken legfeljebb ötven, más magánjellegű összejöveteleken pedig legfeljebb húsz ember vehet részt” – írta az MTI.

Nem véletlen, hogy a Horvátországból beutazókat nagyobb figyelemmel kísérik a szomszédos országok kormányai. Így például „a szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot „vörös listára” helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.” – írta az Index.

Ezzel szemben Magyarországon az országos tisztifőorvos legutóbbi járványügyi kockázati besorolása szerint Horvátország továbbra is a zöld országok listáján szerepel, vagyis az innen érkezőknek semmilyen vizsgálaton vagy karanténon nem kell átesniük a beutazáshoz.

Megosztás