Így vonult a muzeális járművek karavánja

Összesen jócskán ezer év fölött volt az oldtimerek kora: 45 veterán járművet csodálhattak meg Dél-Somogyban a hétvégén, jóval többet, mint tavaly. Útközben mindenfelé rengetegen üdvözölték őket. Videóval.

Skoda Spartak, Latvia, Velorex, Dutton Phaeton, Morris Minor, Chevrolet Caprice – hogy csak néhányat említsünk a legendás négykerekűekből. Az 50-es évektől a 90-es évekig képviselték a historikus autók típusait a túrán. Idén ugyan némileg hűvösebb időben, de töretlen jókedvvel és kitartással vonultak végig tulajdonosaik és azok kísérői Nagyatádról indulva Gyékényesen és Barcson át Lábodig a térségen. Idén Babócsán tartották a pikniket, ahol bemutatót tartottak helyi versenytáncosok, egy láncfűrészes fafaragó, és táncolt a barcsi mazsorett csoport.  

Akadt köztünk, aki idén először vett részt ilyen túrán, mert tavaly vásárolta a Volga kombiját, és itt volt velünk a hévízi veterán autós túra szervezője is – értékelte a rendezvényt Sziklai Zoltán főszervező. – Útközben minden településen sokan integettek a másfél kilométeres konvojnak. A nap zárásaként a lábodi cukrászdába úgy 80-90 emberrel tértünk be.

Mindig más programokat szeretnének, avatott be bennünket terveibe a főszervező: jövőre Gyékényes lesz a piknik helyszíne, és az útvonalat is fordított irányba teszik meg.

A túrán azok a veterán kocsik vehettek részt, amelyek legalább 25 évesek, és jól karbantartottak. A közforgalomban egyébként OT rendszámmal azokat a 30 évnél idősebb megőrzött állapotú vagy restaurált járműveket lehet használni, amelyek műszaki vizsgával rendelkeznek és megkapták a muzeális minősítést.

 

Megosztás