II. világháborús lövedéket találtak a taranyi Rinyában

Egy mágneshorgász fogta ki a gránátot tegnap este. Éjszaka őriztették a veszélyes fogást, a tűzszerészek ma délelőtt érkeztek ki és vizsgálták meg. Kiderült, éles lövedékről van szó, Háromfára vitték hatástalani.

Kevésbé ismert szabadidős kedvtelés a mágneshorgászat: a tevékenység űzői egy erős mágnest kötnek egy kötélre, melyet aztán hidakról behajítanak a folyókba, patakokba, végigpásztázva vele a medret. Mindezt annak reményében, hogy a mágnesen esetleg fennakad valamilyen múltbéli kincs: régi pénzérmék, szegek, töltényhüvelyek és vashulladékok szoktak általában horogra akadni. De néha veszélyes fogást húznak ki a vízből. Így járt tegnap este az a badacsonyi férfi, aki a taranyi Rinyában mágneshorgászott, és egy második világháborús lövedéket húzott a partra.

A kapás este 6 óra után történt, a gránát egy kis táskában volt, így valószínűleg nem a háború során került ide, hanem valaki így akart megszabadulni a kompromittáló ereklyétől. A férfi rögtön értesítette a rendőrséget. Miután a hivatalos szervek megérkeztek a Szent István utcai hídhoz, a horgász elhagyta a helyszínt.

Mivel a kifogott lövedék valószínűleg éles volt, ezért a tűzszerészek megérkezéséig nem mozdították el a helyszínről. Ezért a taranyi polgármester, Szekretár Pál őrizetet szervezett a gránát mellé. Szalagkorlátokkal határolták körbe a helyszínt, egész éjszaka felügyelték a lövedéket.

A katonai tűzszerészek ma délelőtt 11:40 körül érkeztek meg Budapestről. Miután megtisztították és megvizsgálták a „fogást”, megállították, hogy egy második világháborús gránátról van szó. Robbanás esetén 50 méteres körben súlyos sérüléseket tudott volna okozni, repeszeket szórt volna szét. Egy speciális tárolóedénybe helyezték, majd elszállították a háromfai homokbányába, ahol elásták és megsemmisítették a lövedéket.

 

Megosztás