Illatos kincseket rejt az Ámor-erdő

A még mindig fehérlő hóvirágok mezején élénkzöld színű növényekkel is találkozhatunk az Ámor-erdőben. Az avarban illatozik a medvehagyma, amiből napi két kilogrammot szedhet, aki szeretne.

Hóvirágok sokasága borítja az Ámor-erdő talaját, ám egyre nagyobb számban találhatjuk meg a fokhagymaillatú növényt is az avarban, a medvehagymát. 

A hatályos jogszabályok szerint naponta egy ember két kilogrammot gyűjthet saját felhasználásra az illatos és ízletes növényből, amit számos dologra használhatunk fel, ám fontos megjegyezni, hogy egy tőről csak egy levelet szabad leszedni, lehetőleg tavasszal, még a növény virágzása előtt.

Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva kiváló, pogácsába belekeverve is ízletes. Salátákhoz is használható, de krémlevest is készíthetünk belőle. Mindemellett számos gyógyhatása is ismert. Egyebek között kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, a szédülést és a fejfájást enyhíti, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. 

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét – írja a Wikipedia.

Gyűjtésekor fontos az óvatosság, hisz ránézésre könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel is, amelyek fogyasztása halálos is lehet. A legfőbb különbség, hogy az említett két növénynek nem fokhagymaillatú a levele. 

Mindenesetre a gyűjtés remek családi program is lehet, a gyermekek egy kicsit közelebbről megismerhetik az erdőt, és a konyhában is segédkezhetnek a felhasználásnál.

Megosztás