Ismét haladékot kaphatnak a vendéglátósok

A turisztikai ügynökség új javaslata szerint szakaszosan vezetnék be azt a rendszert, amin keresztül valós időben kell rögzíteniük a vendéglátóhelyeknek a fogyasztást. Van, akinek egyáltalán nem lesz kötelező.

Már többször elhalasztotta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) szoftverének bevezetését, amin keresztül valós időben figyelhetik meg a vendéglátóhelyek forgalmát.

Először tavaly nyári indulásról lehetett hallani, majd azt kitolták fél évvel, de év elején sem indult el a rendszer. Az újabb céldátum 2023. július 1-je lett volna, ám úgy tűnik, hogy újabb haladékot kaphat a vendéglátósok egy része, mert az MTÜ arra tett javaslatot a Kormánynak, hogy szakaszosan vezessék be a rendszert, először azoknak lenne kötelező adatot szolgáltatni, akiknek a tavalyi árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

Legutóbb arról írtunk, hogy a nagyatádi vendéglátóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői egyebek között azt mondták: ez a kegyelemdöfés.

A javaslat hallatán az egyik nagyatádi vendéglátós elmondta, hogy nagyon örül az újabb halasztásnak, igaz, már elkezdte felvinni a szoftverbe az árukészletet.

– Ez egy jó hír, a nyári pörgésben még azzal is foglalkozni, hogy minden eladott terméket egyesével bepötyögjek, egy rémálom lett volna. Ha esetleg az év eleji indulást nem halasztják el, akkor könnyebb lesz beletanulni az új rendszerbe, hisz olyankor úgyis kevesebb a vendég – fogalmazott.

A javaslat szerint a következő év elejétől sem lenne kötelező mindenkinek, csak azoknak, akiknek az éves árbevétele meghaladja a 12 millió, de nem éri el a 100 millió forintot. A 12 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező vendéglátóhelyeknek egyáltalán nem kell majd használniuk a szoftvert.

Fontos megjegyezni, hogy a 2021.november 1-jén életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba – írja a Pénzcentrum.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás