Mi lesz a kupakgyűjtő szívvel?

Éves szinten százezer forintnál is többtől eshet el Nagyatádon az Éltes iskola alapítványa, ugyanis június 30-tól a műanyag-feldolgozó cégek nem veszik át az összegyűjtött kupakokat.

Ezt az információt kapták a projekt kitalálói. A nagyatádi a Kincskereső Oktatási-Nevelési Alapítvány, ami halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével foglalkozik, az előző évben közel 120 ezer forintot szerzett abból, hogy a lelkes nagyatádiak és környékbeliek több tonnányi kupakot gyűjtöttek össze a két éve átadott kupakgyűjtő szívben.

Jelenleg két tonnánál is több áll a Netta Pannónia raktárában, arra várva, hogy elszállítsák, viszont a projekt ötletgazdái úgy tudják, hogy a június végén már nem veszik át a műanyag-feldolgozók az összegyűjtött kupakokat. Ráadásul egy EU-s előírás szerint a jövő évtől júliusától már minden kupakot rögzíteni kell a palackjához, amivel azt szeretnék elérni, hogy a továbbiakban a palackkal együtt hasznosítsák újra ezeket.

– Ez a változás teljesen ledöbbentett mindenkit. Nem tudjuk azt sem, hogyan tovább, mi lesz Nagyatád város kupakgyűjtő szívével. De egy biztos: most teljes erőnkkel azon vagyunk, hogy megtaláljuk azt a nagylelkű vállalkozót, aki segíti az eddig összegyűlt adományokat utoljára a budapesti központba elszállítani – mondta Harsházi-Kovács Dorina, a nagyatádi Kupakgyűjtő szív projektmenedzsere.

A múlt évben napra pontosan ilyenkor szállították el az összegyűlt mennyiséget Budapestre, erről itt írtunk. Egy kiló kupakért 85 forintot kapott az alapítvány, az összegből gyógyászati segédeszközöket vásároltak az Éltes iskola tanulóinak.

Az Atádhír is igyekezett utánajárni, hogy júliustól mi vár a kupakokra. Kiderült, hogy onnantól kezdve csak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződés partnerei vehetnek csak át csomagolási hulladékot Magyarországon a következő harminc évben, de ennek a részletei még nem körvonalazódtak. Mindenesetre megkerestük a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-t a kérdéseinkkel, amint válaszolnak, beszámolunk róla.

A nagyatádi kupakgyűjtő szív ötletgazdái úgy készülnek, hogy a jövőben nem adhatják le a kupakokat. Videónkban egyebek között erről is beszéltek:

(Fotó, videó: Röhrig Dániel)

Megosztás