Itt a medvehagymaszezon!

A Nagyatád közei erdőkben is zöldell már a zsenge medvehagyma. Érdemes érte egy kirándulást tenni: egyrészt kimozdulhatunk a bezártságból, másrészt a levele természetes antibiotikum, számos gyógyhatása ismert.

Az egészséges, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban. A gyöngyvirág egyébként ilyenkor még nem is hajt. Saját felhasználásra bárki szedhet medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.

A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum.

Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve is fogyasztható. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad azoknak.

A nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás