Jobban van a hétvégi lovasverseny sérültje

Eltörött a medence és a szeméremcsontja, de maradéktalanul fel fog épülni a Nyugat-Magyarországi Tájékozódási Lovas Bajnokság nagyatádi versenyén balesetet szenvedett versenyző. A héten lesz műtétje.

Nagyszabású lovas versenyt szerveztek városunban a hétvégén, melynek a Kiserdei Lovas Sport és Hagyományőrző Egyesület volt a házigazdája. A megmérettetés során nagy területet bejárva kellett a lovasoknak különböző tájegységi pontokat megtalálniuk a kapott térkép alapján. Sajnos, nem múlott el a rendezvény baleset nélkül.

A lovaglás oktatása során az egyik legfontosabb, amit megtanítanak a növendékeknek: hogyan kell „jól” elesni. Hiszen a patás jószág is félreléphet időnként, és két méter magasból földre zuhanni miközben egy több mázsás kanca is velünk együtt dől – nem éppen biztonságos művelet. És bár sokszor meg lehet úszni egy-egy esést sérülésmentesen, a mostani rendezvényen sajnos az egyik versenyző pórul járt.

A fiatal hölgy tapasztalt lovas volt, de sajnos egy ponton a lova olyan szerencsétlenül megbotlott, hogy eldőlt, és súlyával a lovasára esett. Az illetőhöz mentőt hívtak és kórházba szállították.

Azóta a városban már elterjedt olyan szóbeszéd is, hogy a balesetet szenvedő hölgy élete végégig járókerettel fog tudni csak közlekedni. Szerkesztőségünk megkereste az pórul járt lovas családját, és elmondhatjuk: a hölgy fel fog épülni.

Már az esés után diagnosztizálta magát, tudta, hogy eltörött a medencéje, mint kiderült, sajnos a szeméremcsontja is – mondta az Atádhírnek a lovas édesanyja. – Most a kaposvári kórházban van, fájdalomcsillapítókkal egész elviselhető az állapota. Csütörtökön fogják megműteni. A gyógyulás több hónapig is eltarthat, de a rehabilitációt követően maradéktalanul fel fog épülni.

Hozzátette, nem haragszanak a történtek miatt a szervezőkre. Amíg a sérült a kórházban lesz, addig 11 hónapos kisbabájáról az édesapa és a lelkes nagymama fog gondoskodni. A ló nem sérült meg az esés során. 

A baleset napján Horváth Krisztina, a Kiserdei HLSE edzője így kommentálta a történteket:

Egy nagyon tapasztalt lovasról beszélünk, aki már gyerekkora óta űzi ezt a sportot, így ez már nem az első esése. Szerencsére sem a feje, sem a gerince nem sérült, az eszméletét sem vesztette el. Az ilyen baleseteknek csak az esélyét tudjuk csökkenteni, teljes mértékben megakadályozni nem lehet őket. A versenyen kötelező a kobak használata, és gondoskodtunk arról, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen a helyi forduló is minden résztvevő számára. Sajnos még egy tapasztalt lovast sem kerülnek el az ilyen esések, de bízunk abban, hogy a balesetben sérült versenyző is mihamarabb felépül, és visszaülhet a nyeregbe.

Megosztás