Jobbik: nem akarunk kivándorlóország lenni!

Az emberek összefogásával le lehet győzni az országot uraló maffiát, aztán szakértői kormányra van szükség – hangzott el a Jobbik mai fórumán Nagyatádon. A rossz idő ellenére sokan hallgatták meg a párt programtervét.

Esernyők tucatjai alatt gyűltek össze a Jobbik sajtótájékoztató rendezvényén a Torma Üzletház melletti sétatéren a rossz idő ellenére is. A Jobbik képviselői Siófokon kezdték a kampányolást, Nagyatád után Marcaliba, Kanizsára és Tapolcára mentek tovább. Két hónapja már gyűlést tartottak városunkban, most újra az emberek bizalmát kérik. Ahogy Ander Balázs országgyűlési képviselő arra rámutatott, a Jobbik számára fontos a vidék és Dél-Somogy, ezért is látogattak el újra a térségbe. – Arra kérem Önöket, hogy írjunk együtt történelmet, és rakjuk Dél-Somogy szekerét egészen más útra, mint amin eddig haladt” – kezdte a képviselő. A gyűlést Ander Balázs nyitó- és köszöntőbeszéde kezdte, majd átadta a szót a pártelnöknek.

Ander Balázs országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket
Ander Balázs országgyűlési képviselő köszönti a megjelenteket

Vona Gábor beszédében a kormányváltás fontosságára hívta fel a figyelmet. Saját elmondása szerint körútjai során egyre többször tapasztalja azt, hogy az emberek kiábrándultak a a jelenlegi vezetésből, egyre jobban érezhető, hogy az emberek kormányváltást akarnak.

Vona Gábor szerint kormányváltásra van szükség
Vona Gábor szerint kormányváltásra van szükség

– Tisztességes eszközökkel kell egy maffiával küzdenünk most. Nagyon féltenek bennünket a szüleink. Édesanyám mindig megkér, hogy Gabika, ne mondjál senkiről semmi csúnyát. De mindig mondom neki: Édesanyám, hát politikus vagyok. Csúnyát nem mondok senkiről, hanem csak az igazat – nyilatkozta a pártelnök.

A Jobbik vezetője ezután rámutatott, hogy Hódmezővásárhely bebizonyította, bárhol meg lehet verni a Fideszt. Egyben arra biztatta az embereket, hogy senki ne hagyja ki a most következő választásokat. Ahogy fogalmazott, nem a pártok összefogására van most szükség, hanem az emberekére. 

 – Nem 4 évről szól ez a döntés, legalább 20 évre szól. Meg merem kockáztatni, hogyha nem sikerül ezt a kormányt leváltani és elzavarni, akkor ez lesz az utolsó választás. Lépésről lépésre tartunk vissza a diktatúrába. Azt tapasztalom az országot járva, hogy az emberek félnek. Nem merik elmondani a véleményüket, félnek felvállalni a véleményüket, mert nehogy esetleg a gyerekük, a férjük, feleségük, szüleik, vagy bárki meg legyen hurcolva amiatt, mert fölvállalta, hogy másképp gondolkodik, mint a kormány – osztotta meg félelmét a Jobbik vezetője. 

Vona Gábor ezután a miniszterelnök március 15-ei beszédét emelte ki és kritizálta annak, szerinte, fenyegető sorait. – A magyar miniszterelnök egy nemzeti ünnepen, a szabadság napján, egy előre megírt beszédben, tehát tudatosan készen és akarva megfenyegette az embereket. És azt mondta, hogy az embereket politikai, erkölcsi és jogi értelemben elő fogja venni. […] Megírta ezt a beszédet, előre megírta, és ezt üzeni önöknek. Hogy aki nem ért vele egyet, annak lőttek – így összegezte gondolatait a pártelnök. 

Vona Gábor ezután a Jobbik jövőbeli feladatit kezdte sorolni. Meg kívánják akadályozni az egyre növekvő bevándorlási válságot a határőrség visszaállításával. – Adjuk a szavunkat, hogy mi nemcsak a kerítést fogjuk megtartani a határnál, hanem oda fogjuk állítani végre újra az önálló határőrséget is. És semmilyen kvótát nem kérünk. Sem az európai kvótát, sem a világkvótát – nyilatkozta a párt vezetője.

A pártelnök a bevándorlással szembeállítva kiemelte az elszivárgó fiatal magyar dolgozók problémáját is. – Mindenki elmenekül ebből az országból. Nem az a tét, hogy bevándorló ország leszünk-e, hanem az a tét, hogy kivándorló országgá válunk-e – mutatott rá Vona Gábor. A pártelnök javaslata szerint a kormány multikkal történt startégia megállapodását kell megvizsgálni ebben az ügyben. Hiszen szerinte Magyarországra azzal csábították be a multikat, hogy a „magyar munkaerő olcsó és rugalmasak a munkatörvények.” A bérunió kérdése az egyik legégetőbb a magyar munkavállalók számára, mert csak magasabb bérek mellett tudnak sokan itthon maradni. 

A pártelnök megfogalmzta a jelszavukat is: Magyar szívvel, józan ésszel és tiszta kézzel. Véleménye szerint jelenleg szakértői kormányra van szükség.  – Most mint pártpolitikai elnök mondom, hogy lépjenek vissza a pártpolitikusok 2-3 lépést, és adják oda a szakpolitikusoknak a lehetőséget. Ezt mint pártpolitikus mondom, önkritikusan: nem kell nekünk mindenhez érteni, vannak emberek, akik értenek bizonyos területekhez. […] Ha megkapjuk a bizalmat és kormányt alakítunk, akkor én nem pártpolitikusokkal akarom feltölteni a kormányt, hanem szakértő emberekkel.

Az eső ellenére sokan voltak kíváncsiak a miniszterelnök-jelölt beszédére
Az eső ellenére sokan voltak kíváncsiak a miniszterelnök-jelölt beszédére

A pártelnök ezután kifejezte bizalmát a somogyi képviselő felé: – Amikor Balázst hallgatom, mindig libabőrös leszek, hogy milyen szeretettel tud beszélni erről a vidékről. Ahogy Somogyországnak nevezi. Ahogy érződik a szavaiból, talán Önök is hallották, hogy neki tényleg a szívében van ez a választókerület. Az itt lévő települések, az itt élő emberek. Ő tényleg tenni akar, tényleg dolgozni akar. Az itt lévő egészségügyi ellátás javításáért. Az itt tanuló diákoknak a javáért, hogy minőségi, 21. századi oktatást kapjanak. Az ittlévő nyugdíjasok biztonságáért, nyugodtabb nyugdíjas éveiért, igazságos nyugdíjáért. Az itt lévő aktív korúaknak az életéért, hogy legyen tisztességes munkájuk tisztességes fizetésért. […] És higgyék el, ez az ember itt mellettem be fogja Önöknek bizonyítani ennek a környéknek, Belső-Somogynak, annak a régiónak, amely jelen pillanatban az utolsó 10 legszegényebb régiója között van az egész EU-nak, hogy nem erre a sorsra érdemes, hogy ennél sokkal de sokkal több van benne – közölte a véleményét a pártelnök Ander Balázsról.

Ezután a megjelentektől várták a hozzászólásokat. Felmerült a földtörvény kérdése, a Konzervgyár sorsa. A pártelnök és a képviselő szerint is a térség egyik kitörési pontja lehetne az élelmiszeripar. A cél, hogy újra virágozzon Magyarországon olyan ipar területén, amelyen már bizonyított. A pártelnök szerint Magyarország élelmiszeripari nagyhatalom tudna lenni. A földeket aktívan, munkaerő-igényes módon kívánják újrahasznosítani. Nehéz a kis- és középvállalkozások helyzete is, hiszen az EU-n belül ma Magyarországon terheli a legjobban az adó és járulék az élő munkát. – Családi kis- és közepes gazdaságokat fogjuk támogatni – mondta Ander Balázs.

Az önkormányzatokról is szó esett. A párt képviselői szerint meg kell erősíteni az önkormányzatokat és az irányítást jobban decentralizálni. – Egy vízfej, távol valahol, nem fog tudni jó döntéseket hozni a helyi embereknek az életéről. Bízni kell a helyi emberekben – vélekedett Vona Gábor. 

Szó esett a megfelelő, „könyörtelen” elszámoltatási rendszerről. A Jobbik képviselői kifejtették, hogy román mintára létre kell hozni egy korrupció-ellenes ügyészséget, és csatlakozni kívánnak az uniós ügyészséghez is. 

Beszédében a pártelnök a 19. századi Magyarországot hozta fel példának. – Mit üzen nekünk a 19. század? Kiegyezés, szabadságharc – a magyarok mindig is képesek voltak az összefogásra a vitáik ellenére. Csodált bennünket Európa – mondta a pártelnök. 

A határon túl élő kisebbségi magyaroknak abban kell segíteni, hogy ott a lehető legtöbb jogot kaphassák meg. A pártelnök kifejezte ezután nemtetszését a kormány Soros György-ellenes kampánypolitikájáról: – Már a könyökünkön jön ki ez az egész Soros-kampány. 8 év elteltével mindenre csak azt tudják mondani, hogy meg kell védeni Soros Györgytől.

Fotók: Röhrig Dániel

 

Megosztás