Kéthetes táborozást biztosítottak több mint 60 ötvöskónyi gyereknek

Két táborban is részt vehettek a település általános iskolásai, méghozzá ingyenesen. A községi és a nemzetiségi önkormányzat, valamint az ötvöskónyi kulturális pályázati forrásokból szervezte meg a foglalkozásokat.

Ötvöskónyiban az elmúlt két hétben táborokat szerveztek a helyi általános iskolás korú gyerekeknek. Az elsőt július 10. és 14. között tartották Roma Népismereti Napközis Tábor névvel. Erre a célra a település roma nemzetiségi önkormányzata pályázatot nyújtott be a Társadalmi és Esélyteremtési Főigazgatósághoz. A tábor programjait többnyire a Csillagházban, a volt iskola épületben és udvarán szervezték. A napközis táborban a gyerekek ingyenesen vehettek részt, napi három étkezés és sok érdekes foglalkozás volt biztosítva a számukra.

A főétkezéseken kívül gyümölcsöket, nassolnivalókat, édességeket is kaphattak a gyerekek a programok során – mondta el Orsós János, a nemzetiségi önkormányzat elnökhelyettese és az Ötvöskónyi Kulturális és Sport Egyesület elnöke. – A résztvevők megismerkedhettek a roma kultúra eredetével: honnan származnak, mivel foglalkoztak régen, hogyan vándoroltak. Ehhez egy romológust hívtunk meg előadónak. De ezen kívül három alkalommal is szerveztünk kézműves foglalkozásokat, ahol egyebek között a kosárfonást tanulhatták a gyerekek. Volt egy olyan bemutató, ahol a gyógyteákról, gyógyfüvekről tanulhattak. Sokat beszélgettünk velük arról is, milyen fontos a tanulás, próbáltuk kicsit felkészíteni őket az életre.

Emellett sorversenyeket, ügyességi játékokat, kvízvetélkedőket, filmklubot, társasjáték-délutánokat is szerveztek a kicsiknek, a mókából és kacagásból nem volt hiány – jegyezte meg az elnök. A Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából még egy légvárat is felállítottak az iskola udvarán. A táborban 30-an vettek részt, az utolsó napon pedig kirándulni is elvitték a gyerekeket, amire a községi önkormányzat hozzájárulásával már 46-an tudtak elmenni. A táborozókat a Balatonmáriára vitték strandolni és a Csillagvár Étteremben fogyaszthatták el az ebédet.

A következő héten egy másik tábort szerveztek a településen Roma Hagyományőrző Zenés Táncos Tábor néven. Ennek szervezője már a település kulturális egyesülete volt.

Itt is hasonlóak voltak a programok, azzal a különbséggel, hogy itt kicsit jobban a táncház volt a fókuszban. Itt is 30-an tudtak részt venni, azok a gyerekek is el tudtak jönni, akik az előzőből valamiért kimaradtak, így tényleg mindenkinek tudtunk táborozást biztosítani – mondta az elnök.

A táborban a tehetségesebb, szerepelni akaró és tudó gyerekeket is felfedezik: az öt napos táborban ugyanis egy „Ki mit tud?” versenyt is rendeztek. A fellépők között voltak szavalók, énekes és táncos számok is – utóbbi kettőben szerepet kapott a magyar népi- és az autentikus roma stílus is. A résztvevők oklevelet kaptak, a legkiemelkedőbb produkciókat pedig ajándékkal is díjazták. A legügyesebb szereplők az ötvöskónyi falunapi rendezvényeken is felléphetnek majd.

A tábor egy újabb tanulmányi kirándulással zárult, melyre ezúttal is többen eljöhettek 30 fős kerethez képest az önkormányzati támogatásnak köszönhetően: ezúttal a kaszói lombkorona tanösvényt tekintették meg a gyerekek.

Megosztás